Slané tvarohové koláče
Tvarohovo-cibuľové poača (Poğaça) (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Tvaroh a cibuľa je pre mňa jedna z najchutnejších kombinácií, ktoré sa používajú ako plnka do böreku,
poača, alebo aj do çökelikli :-)* Je to veľmi jednoduchá a lacná plnka, v tomto prípade v mäkučkom
kysnutom ceste. Vrelo odporúčam.
10 ks porcií |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Ako prvé si pripravíme plnku, a to preto, aby mohla postáť kým cesto nakysne :-) V jednej miske zmiešame tvaroh a celkom nadrobno nakrájanú 1 veľkú cibuľu. Cibuľu môžete kľudne namiesto krájania aj nastrúhať nahrubo, vypustí svoju chuť ešte lepšie :-) Celé podľa chuti osolíme a necháme bokom. Soli treba dať trocha viac, lebo pri státí to tvaroh a cibuľa vpije :-) Tvaroh môžete použiť hrudkový, alebo obyčajný klasický.
- Cesto: V miske si najprv lyžicou premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, jogurt a v 2 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 0,75-1 dl mlieka prilievame postupne ako múka pije pri vypracúvaní cesta. Vypracujeme si polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto ešte krátko pomocou trochy múky premiesime do tvaru bochníka a necháme na teplejšom mieste cca 35 minút kysnúť.
- Nakysnuté cesto pokrájame na 10 rovnakých kúskov, ktoré ešte raz krátko vymiesime do bochníčkov.
- S bochníčkami bez podkysnutia už aj pracujeme ďalej. Bochníčky vyvaľkáme a jednu stranu pozakrajujeme. Na druhú stranu cesta dáme bohato plnku a zľahka zvinieme tak, aby tie zárezy boli pekne na vrchu :-)
- Poača pokladieme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s pár kvapkami vody. Napokon posypeme čiernou rascou a dáme ihneď piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.
- Poača sa takto krásne upiekli ;-P
- Sú ľahučké a mäkké, naozaj výborné :-)
- Výborné sú aj samotné, alebo ako výdatnejšie jedlo v kombinácii s dobrou polievkou :-) napríklad na obed, alebo na večeru.
Prajem dobrú chuť!
- Viac mojich receptov nájdete aj na mojom blogu
Cesminazuenal.blogspot.com