Turecký med

Autor receptu: redakcia

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

20 minút
príprava
40 minút
na 170-175 °C

Postup

  1. Do hrnčeka dáme vodu s cukrom a zahrievame na 170 °C, kým nevznikne úplne čistý sirup bez kryštálikov cukru. Potom pridáme med a glukózu a zahrejeme na 175 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, vmiešame do nich cukrový sirup a šľaháme až do vychladnutia.
  2. Nakoniec pridáme čerešne, mandle a pistácie, ktoré sme vopred prehriali, a zmes nalejeme do formy vyloženej ryžovým papierom. Necháme deň odležať a potom turecký med nakrájame na kocky tenkým nožom, ktorý namáčame do horúcej vody.
  3. Náš tip: Ak pripravíme väčšie množstvo tureckého medu, necháme ho na suchom mieste trocha vysušiť. Potom vydrží aj bez konzervačných látok až 3 týždne.