Turecký med
Autor receptu: redakcia
Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.
20 minút príprava |
40 minút na 170-175 °C |
Postup
- Do hrnčeka dáme vodu s cukrom a zahrievame na 170 °C, kým nevznikne úplne čistý sirup bez kryštálikov cukru.
Potom pridáme med a glukózu a zahrejeme na 175 °C. Bielky vyšľaháme dotuha, vmiešame do nich cukrový sirup a šľaháme až do vychladnutia.
- Nakoniec pridáme čerešne, mandle a pistácie, ktoré sme vopred prehriali, a zmes nalejeme do formy vyloženej ryžovým papierom. Necháme deň odležať a potom turecký med nakrájame
na kocky tenkým nožom, ktorý namáčame do horúcej vody.
- Náš tip: Ak pripravíme väčšie množstvo tureckého medu, necháme ho na suchom mieste trocha vysušiť. Potom vydrží aj bez konzervačných látok až 3 týždne.