Trubičky, po bratislavsky šamróle (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Veľkonočné sviatky sme s manželom trávili na chalupe, kde je neskutočne veľa roboty okolo domu a tak na nejaké extra vyváranie a vypekanie nebolo veľa času. Ináč mám šamróle veľmi rada.

8-12
porcií
15-20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Lístkové cesto rozdelím na polovicu a každú časť spracujem samostatne. Vyvaľkám obdĺžnik natenko cca 3-4 mm a pokrájam na pásiky široké cca 2 cm,
  2. každý pásik natočím na kovovú trubičku od tenšej strany, poukladám na plech, potriem rozšľahaným žĺtkom a dám piecť do rozohriatej rúry na 200°C.
  3. Upečené, ešte teplé, zosuniem pomocou riadovej utierky z formičky a nechám vychladnúť. Podarilo sa mi zohnať malé trubičky, z jedného cesta som mala upečených 28 kusov.
  4. Do misky som dala tri bielka, vyšľahala som z nich sneh, pridala som 9 lyžíc kryštálového cukru a vo vodnom kúpeli som vyšľaha krásny lesklý tuhý sneh,
  5. ktorým som naplnila upečené trubičky. Na chalupe som nenašla žiadne zdobítko, tak som ich plnila malou lyžičkou.
  6. Pred podávaním jemne poprášim práškovým cukrom. Mňam.