Trhací chlieb

Trhací chlebík s medvedím cesnakom a parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Je sezóna medvedieho cesnaku a ja som od kolegynky dostala viazaničku, tak som skúsila takúto fajnotu.* Trhací chlebík som chcela vyskúšať už dávno, ale nejako to nevyšlo, tak až teraz - a je naozaj výborný.

10
porcií
50 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme kvások. Z odváženej múky odoberieme 2 PL múky, pridáme k nej sušené droždie, cukor a vlažnú vodu. Dobre premiešame a necháme 10 minúť odpočívať. Po 10 minútach ku kvásku pridáme zvyšnú múku, olivový olej, soľ, a vypracujeme hladké cesto - ja som použila kuchynský robot. Ak budete miesiť ručne, treba miesiť cca 10 minút.
  2. Vymiesené cesto vyberieme von, misu potrieme olivovým olejom, vrátime cesto naspäť (olej spôsobí, že sa cesto neprilepí na misu a bude sa lepšie vyberať po vykysnutí von) a jeho vrch rovnako potrieme olivovým olejom, aby neoschlo, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a utierkou a necháme kysnúť pri izbovej teplote 45 minút - za túto dobu by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
  3. Medzitým si pripravíme cesnakovo-syrovo-olejovú náplň. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a posekáme na drobno, syr nastrúhame nahrubo, pridáme soľ, olivový olej a premiešame - odložíme nabok. V tejto zmesi budeme obaľovať jednotlivé kúsky cesta pred vložením do formy.
  4. Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, zľahka vytvarujeme do tvaru valca dlhého cca 35 - 40 cm, ktorý pomocou stierky alebo noža pokrájame na 10 zhruba rovnakých kusov.
  5. Formu vystelieme papierom na pečenie. Každý kúsok cesta obalíme v olejovo-cesnakovo-syrovej zmesi a kúsky ukladáme vedľa seba do formy a zľahka pritláčame k sebe. Takto uložené cesto prikryjeme fóliou a utierkou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
  6. Desať minút pred uplynutím doby kysnutia zapneme rúru na 195 °C. Vykysnutý chlebík vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 40-45 minút do zlatista. Doba pečenia sa môže líšiť v závislosti od toho ako tá - ktorá rúra pečie. Chlebík by mal mať zvrchu peknú zlatistú kôrku. Chlebík výborne chutí s bylinkovým maslom, výborný bude aj k polievke či pečenej zelenine, s pestom z medvedieho cesnaku, k mäsku, ...