Tradičný veľkonočný koláč
Autor receptu: redakcia
Postup- Hrozienka namočíme minimálne
na hodinu do rumu.
Do misky preosejeme múku
a po okraji ju máličko posolíme.
Do múky vyhĺbime
v strede jamku. Do jamky
rozmrvíme droždie, posypeme
ho cukrom a zalejeme
vlažným mliekom. Necháme
chvíľu kysnúť. Potom pridáme
rozpustené vlažné
maslo a polovicu vanilkového
cukru. Vypracujeme
hladké cesto a necháme ho
dokysnúť.
- Tvaroh rozmiešame s 2 žĺtkami,
druhou polovicou
vanilkového cukru a hrozienkami.
Tvarohovú hmotu
zamiesime do 1/8 cesta
a necháme kysnúť. Do zvyšného
cesta pridáme 2 vajcia,
cesto premiesime a necháme
asi 1,5 hodiny opäť kysnúť.
- Vykysnuté tvarohové cesto
na pomúčenej doske premiesime
a ušúľame do dlhého
oválu. Druhé cesto na pomúčenej
doske rozvaľkáme na
veľkosť plechu. Na cesto
položíme tvarohový šúľok
v tvare kruhu.
- Prostriedok
rozvaľkaného cesta narežeme
do kríža tak, aby sme
cestom z vnútornej strany
venca prekryli vrchnú časť
koláča. Cestom z vonkajšej
strany prekryjeme koláč
smerom dovnútra.
- Hmotu
preložíme na okrúhly,
vymastený plech. Necháme
kysnúť asi 20 – 30 minút. Na
zachovanie otvoru v strede
koláča doň položíme sklenenú
vymastenú fľaštičku
od detskej výživy.
- Koláč
potrieme rozšľahaným žĺtkom
a pečieme vo vyhriatej
rúre 10 – 15 minút pri teplote
225 – 250 stupňov. Potom asi
hodinu dopekáme pri teplote
100 – 150 stupňov. Po
upečení potrieme cukrovou
vodou.
|