Tradičný veľkonočný koláč

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Hrozienka namočíme minimálne na hodinu do rumu. Do misky preosejeme múku a po okraji ju máličko posolíme. Do múky vyhĺbime v strede jamku. Do jamky rozmrvíme droždie, posypeme ho cukrom a zalejeme vlažným mliekom. Necháme chvíľu kysnúť. Potom pridáme rozpustené vlažné maslo a polovicu vanilkového cukru. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho dokysnúť.
  2. Tvaroh rozmiešame s 2 žĺtkami, druhou polovicou vanilkového cukru a hrozienkami. Tvarohovú hmotu zamiesime do 1/8 cesta a necháme kysnúť. Do zvyšného cesta pridáme 2 vajcia, cesto premiesime a necháme asi 1,5 hodiny opäť kysnúť.
  3. Vykysnuté tvarohové cesto na pomúčenej doske premiesime a ušúľame do dlhého oválu. Druhé cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na veľkosť plechu. Na cesto položíme tvarohový šúľok v tvare kruhu.
  4. Prostriedok rozvaľkaného cesta narežeme do kríža tak, aby sme cestom z vnútornej strany venca prekryli vrchnú časť koláča. Cestom z vonkajšej strany prekryjeme koláč smerom dovnútra.
  5. Hmotu preložíme na okrúhly, vymastený plech. Necháme kysnúť asi 20 – 30 minút. Na zachovanie otvoru v strede koláča doň položíme sklenenú vymastenú fľaštičku od detskej výživy.
  6. Koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre 10 – 15 minút pri teplote 225 – 250 stupňov. Potom asi hodinu dopekáme pri teplote 100 – 150 stupňov. Po upečení potrieme cukrovou vodou.