Torta mimosa (fotorecept)

Autor receptu: zuzkabluzka

Torta mimoza je talianska klasika, pripravovana prave k dnesnemu sviatku zien, sviatok, ktory sa tu stale "oslavuje", alebo aspon spomina. Kvet mimozy sa stal symbolom tohto sviatku, muzi zenam daruju mimozu, pretoze kvitne prave zaciatkom marca, pripomina tiez zacinajucu jar. Torta je ozdobena kuskami piskoty, ktore prestavuju gulicky mimozy, crema pasticcera, ktorou je naplnena, jej dodava sviezu chut, ved posudte sami. Vsetkym zenam zelam vsetko dobre, nech je nam len lepsie a lepsie ;)

12
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Torta mimoza je charakteristicka tym, ze je ozdobena kockami z piskotoveho cesta, preto potrebujeme dva platy, jeden(ten vacsi) na samotnu tortu a druhy na "gulicky". Cele vajcia spolu s cukrom vyslahame, kym hmota nezbledne a dobre nenarastie...potom postupne za staleho miesania pridavame zltka a zmes dobre vyslahame.
  2. Do cesta preosejeme muku so skrobom a zlahka rucne vsetko spolu zmiesame.
  3. Cesto rozdelime, vacsiu cast dame do tortovej formy(priemer cca 22cm) a upecieme na 180° zhruba pol hodinku. Ja som po upeceni prveho platu pouzila tu istu formu aj na plat urceny na rozkrajanie. Upiekla som rovnakym sposobom aj ten.
  4. Teraz si pripravim krem - crema pasticcera(v taliancine), ludovo nazyvany zlty krem. Je vela sposobov jeho pripravy, mne sa najviac osvedcil tento, hoci mozno nepatri medzi najdietnejsie, je naozaj vyborny a vzdy krasne zhustne... Mlieko dam zohriat spolu so smotanou a pridam zrniecka z vanikoveho struku, pozor, netreba priviest do varu. Medzitym si v inom hrnci zmiesam(staci len rucne) zltka spolu s cukrom, pridam muku a dobre vymiesam.
  5. Teraz rozmiesane zltka zalejem teplym mliekom, dam na ohen a za staleho miesania varim, kym nam krem krasne nezhustne. Odlozim a necham vychladnut, povrch zakryjem potr. foliou, aby sa neurobila korka.
  6. Teraz si vyslaham slahacku(200ml) a zmiesam s vychladnutym zltym kremom. Trochu slahacky(zhruba 4 lyzice) si odlozim na potretie jednotlivych platov.
  7. Ananas nakrajam na drobne kocky, plat pripraveny na tortu si rozdelim na 3 casti...
  8. Ten mensi zas nakrajam na male kocky(cim mensie, tym lepsie) :) Boky, vrch a spodok som orezala...
  9. Teraz uz len "poskladam tortu". Pomahala som si obrucou z formy na pecenie. Spodny plat som najskor poliala vodou z ananasoveho kompotu, zriedeneho vo vode, potom som ho potrela trochou odlozenej slahacky, na ktoru som rozotrela pripraveny zlty krem. Na krem som dala ananas, nakrajany na kocky. Mozno pridat aj ine ovocie, jahody su s tymto kremom vyborne, ja som vsak chcela zltu tortu, preto len ananas.
  10. Postup zopakujem, stredny plat namacam zo spodu aj z vrchu, potriem ho najskor trochou slahacky, zltym kremom a pridam zvysny ananas. Nakoniec pridam horny plat, ktory som zospodu tiez namacala ananasovou vodou. .
  11. Celu tortu potom natriem zltym kremom, treba dat hodne kremu aj na boky, lebo inak by vam kocky nedrzali.
  12. Teraz uz len trpezlivo "prilepim" kocky na tortu, dam pozor, aby pokryli celu plochu aj boky,mozem dat viac na stred, aby ju zaoblila ako vajicko. Na velku noc si ju viem predstavit ozdobenu cerstvym ovocim, od jahod az po lesne plody...nevyzerala by ako malovana kraslica? :)
  13. Ak ste sa vladali docitat az do konca, este na zaver vam ukazem, ako som zuzitkovala vsetko, co mi zostalo. Do 4 poharov som dala odrezky z piskotovej torty, jahody, zvysny krem a vsetko som poliala trochou cokolady. Dobrota :)