Čokoládová torta
Torta Karpatka - černoška (fotorecept)
Autor receptu: helena10
Cesto je odpaľované – kakaové. S čokoládovým
krémom chutí fantasticky.
Postup
- Cesto na korpusy: V kastróle na miernom ohni za stáleho miešania privediem do varu mlieko, vodu, cukor, soľ, kocky masla. Na chvíľu dám dole z ohňa a do horúcej tekutej zmesi vmiešam múku s kakaovým práškom. Vrátim na mierny oheň a stále miešam cca 1 – 2 minútky. Keď sa cesto odlepuje od kastróla, odstavím. Preložím do inej misky a do vychladnutého postupne mierne zašľahám po jednom celé vajcia (nie všetky vajcia naraz!). Cesto je hustejšie.
- Cesto rozdelím na polovicu a rozotriem do dvoch okrúhlych foriem (priemer 22 cm), ktorých dno som vopred vystlala papierom na pečenie.
- Pečiem naraz vo vyhriatej rúre na 190 stupňov približne 30 minút (do mojej rúry vošli naraz obidve formy). Kontrolujem. Pečte podľa svojej rúry.
- Upečené korpusy nechám na mriežke vychladnúť.
- Príprava krému: Do kastróla dám variť mlieko – sledujem... V druhom väčšom kastróle metličkou vymiešam celé vajcia, cukor, pridám soľ, škrob a kakaový prášok a poriadne premiešam. Do tejto zmesi za stáleho miešania pomaly pridám vriace mlieko a vrátim na mierny oheň. Miešam a uvarím do zhustnutia (ako puding). Odstavím z ohňa a pridám nalámanú čokoládu, vanilkový cukor. Miešam, až sa čokoláda celkom rozpustí.
- Čokoládový puding prikryjem a nechám vychladnúť na izbovú teplotu.
- Potom vyšľahám na kocky nakrájané zmäknuté maslo izbovej teploty a postupne po lyžiciach do masla zašľahám čokoládový puding.
- Na vychladnutý spodný korpus natriem všetok čokoládový krém. Na krém uložím druhý korpus a mierne pritlačím trošku.
- Tortu Karpatku – černošku nechávam v chladničke 5 hodín a musela byť ochutnávka... potom som tortu vrátila naspäť do chladničky.
- Posypem kakaom s práškovým cukrom a podávam.