Torta

Torta k narodeninám (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Tortu som piekla teraz v máji pri príležitosti vzácnych 95. narodenín mojej svatky. Pôvodný recept na korpus je z Burdy, ako biskvitová ovocná torta. Tá sa len raz prekrojila, naplnila krémom, navrch sa uložilo ovocie a zalialo želatínou alebo tortovým želé. Ja som upiekla podľa tohto receptu 2 korpusy, aby torta bola vysoká. Cesto je nadýchané ako pavučinka.

16
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Postup

  1. Príprava cesta: 4 vychladené bielky vyšľaháme s prídavkom 50 g kryš. cukru na tuhý sneh. Nemusím zdôrazňovať, že do bielkov sa pridáva trochu soli a pár kvapiek citrónovej šťavy. Elektrickým šľahačom vyšľaháme min. 5 minút 6 žĺtkov s 100 g cukru a s 1 vanilkovým cukrom na hustú penu. Potom obe masy opatrne spojíme. Preosiatu múku zmiešame so škrobom a kypriacim práškom do pečiva. Pridáme ju postupne do vajíčkovej masy. Dno tortovej formy treba vyložiť pečiacim papierom. Piecť pri 175 °C asi 35 minút. Treba so špajľou vyskúšať. Po vychladnutí korpus vyberieme z formy a rozrežeme zúbkatým nožom na polovicu. Naplníme oba korpusy (pečieme 2 x) a spojíme spolu, čím sa vytvoria 3 krémové vrstvy. Každú vrstvu cesta som výdatne pokvapkala zmesou bieleho rumu a vody. Kto chce tortu obyčajnú, stačí upiecť len 1 korpus a ten 1- alebo dvakrát prerezať, naplniť.
  2. Príprava orechového krému: 30 g polohrubej múky rozmiešame s trochou odmeraného mlieka na kašičku. Zvyšné mlieko zmiešame s 30 g cukru, so žĺtkom a múčnou kašičkou. Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania uvaríme hustý krém. Po vychladnutí (postavíme hrnček do studenej vody) ho pridávame postupne do vymiešaného masla so 100 g cukru. Nakoniec primiešame pomleté orechy. Môžeme ochutiť umom.
  3. Polevu a zdobenie som robila až na druhý deň, keď torta bola vychladená v chladničke. Čokoládu (môže byť aj várová) polámať na kocky a zaliať pod bod varu zohriatou šľahačkou. Vymiešať do hladka. Táto poleva sa pri krájaní neláme.
  4. Bielu masu na zdobenie z 3 bielkov som prevzala zo stránky: https://kousekdortu.cz/maslovy-krem-nastaveny-bilkovym-snehem/ Link bol spomenutý v diskusii pri torte od @Ancicka. Mala som doma ukážkové svieže maliny, tak som ich použila na dozdobenie. Tiež ružičky od Dr. Oetkera. Boky torty som obsypala praženými, sekanými lieskovcami, kúpila som v krabičke v Lidli.