Torta k jubilejným narodeninám náročného muža

Autor receptu: pusta

Už samotný názov napovedá, že to ne nebola pre mňa jednoduchá úloha, ale vymyslella som a oslávenec sa nad touto tortou priam rozplýval a to bola pre mňa najväčšia radosť a aj podakovanie.

8
porcií
360 minút
príprava
25 + 12 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na spodný diel korpusu som ušľahala žltky s cukrom, ušľahala som bielky do tuha a zľahka zmiešala, pridala som múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom a postupne som pridávala olej. Rovnako som pripravila aj cesto pre vrchný diel. Na pečiaci papier som si nakreslila 2 kruhy, podľa dna tortovej formy, jeden kruh som vystrihla, Potom som tortovú formu som vymazala maslom a vysypala múkou, na dno som položila vystrihnutý kruh z pečiaceho papiera a naliala som cesto, piekla som v trúbe na 170 stupňoch 25 minút, či je korpus upečený, som vyskúšala pichnutím ihlice. Na druhý kruh, nakreslený na pečiaci papier, som rovnomerne rozotrela cesto na vrchný diel korpusu a piekla som v trúbe cca 12 minút pri tej istej teplote. Z vychladnutých častí korpusu som odstránila pečiaci papier a výdatne som upečené diely pokropila rumom.
  2. Do hrnca som dala mlieko, cukor, maizenu, žltok, dobre rozmiešala a na miernom plameni za stáleho miešania som uvarila hustý krém, ktorý som nechala vychladnúť a primiešala som pomleté lieskové oriešky. Oriešky som predtým opražila na suchej panvici a ešte teplé som ich premnutím v čistej utierke zbavila šupiek a pomlela, niekoľko orieškov som ponechala v celku na dozdobenie a odložila bokom. Do vychladnutého krému som postupne zašľahala maslo. Pripravený krém som naniesla na spodný diel, na krém som naniesla ušľahanú šľahačku s cukrom, prikryla vrchným dielom korpusu a dala som stuhnúť do chladničky.
  3. Nad vodným kúpeľom som rozpustila nalámanú čokoládu s maslom a teplou vodou, potrela som vrch aj boky torty a odložila som stuhnúť do chladničky. Ked poleva na torte stuhla, dozdobila som šľahačkou, celými lieskovými orieškami a marcipánom. Foto mám, dodám, akonáhle to bude možné.