Torta čokoládovo pistáciová (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Túto tortu som vymýšľala dosť dlho. V prvom rade som chcela vyskúšať kombináciu čokoláda, pistácie, karamel.. v tom som mala celkom jasno. Čo sa týka zdobenia v tom som mala tiež celkom jasno, žiadna poťahovka ale len čokoláda a pistácie. Prvý zámer mi vyšiel myslím celkom dobre, druhý tak na 50% - mám sa ja ešte veľa čo učiť :-)
Postup
- Korpus: z bielkov a cukru si vyšľaháme tuhý sneh. Čokoládu rozpustíme nad parou, odstavíme a postupne pridávame maslo a žĺtka. Nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva a úplne na koniec sneh z bielkov.
- Toto množstvo je na jeden klasický korpus o priemere 23cm, ja som si cesto rozdelila do foriem o veľkosti 17cm a 19cm. Pečieme na 160°C asi 30-35 minút. Ak pečieme vo väčšej forme čas pečenia sa predĺži zhruba na 40-45 minút.
- Plnka: z mlieka, pudingov a 2PL cukru si uvaríme hustý puding
- maslo s cukrom vymiešame do hladka a postupne pridáme puding
- až nám vznikne hladký krém
- upečené, úplne vychladnuté korpusy rozrežeme a pokvapkáme rumom rozriedeným s vodou
- a potrieme karamelovým Salkom. Karamelové Salko je veľmi tuhé a rozotieranie ide veľmi ťažko, preto odporúčam konzervu pred otvorením ponoriť do vriacej vody, ono zmäkne a potom to už ide celkom ľahko...
- a tu je moja asistentka, ktorá to už nevydržala a pustila sa do ochutnávky
- ako každá pomocníčka, aj ona dostala za svoju pomoc sladkú odmenu .-)
- jednotlivé vrstvy idú takto: korpus, karamel, plnka, korpus, plnku, korpus, karamel, plnka, korpus.... celú tortu potrieme plnkou a dáme, najlepšie na noc, do chladničky
- a pustíme sa do prípravy ozdôb... najskôr si rozpustíme kvalitnú čokoládu...na papier na pečenie si nakreslíme z opačnej strany čiary, aby naše ozdoby boli približne rovnaké... potom si namáčame prsty v čokoláde a kreslíme na papier čiary :-)
- papier vložíme do pekáča tak, aby sme vytvorili oblúčik, upneme kolíčkami aby sa nehýbal a necháme stuhnúť... potom už len stačí opatrne stiahnuť z papiera a máme čokoládové lupene hotové
- a uvaríme si čokoládový krém Fudge: v jedno hrnčeku si uvaríme šľahačku a cukor a necháme mierne vychladnúť. V druhom si rozpustíme čokoládu a med. Do rozpustenej čokolády pridáme mlieko a stále miešame na ohni aj mimo. Miešame 10-15 minút. Nakoniec odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Podrobný recept na
čokoládový krém Fudge je tu
- Čokoládovým krémom polejeme tortu. Tento krém nie je klasická poleva, čiže nezakryje nerovnosti a nevyhladí vám tortu... ale ja som to tak chcela aby torta bola taká naturálna, rustikálna :-)
- a ozdobíme lupeňami čokolády a posekanou Deli pistáciovou čokoládou
- na spodok torty som tiež dala čokoládové lupene, ale opačne otočené, posypala pistáciami a ešte pofŕkala čokoládovým krémom
- a tu je prvý rez priamo u oslávenca, pre ktorého som tortu piekla
- a toto je kúštik ktorý zostal....