Torta citrónka (fotorecept)

Autor receptu: janger

Upiekla som mužovi k narodeninám.... Výborná, kyselkavá torta.

45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvarime lemon curd podla receptu, ktory mam tu, na Vareche. Tam si mozete pozriet presny postup: Lemon curd
    Nechame vychladnut.
  2. Pripravime 26cm tortovu formu. Na dno dame papier na pecenie. Boky formy nepotieram. Ale kto je ako zvyknuty. Dame vyhriat ruru, na 175stupnov, klasicky vyhrev.
  3. Na korpus dobre vyslahame cele vajcia (ktore maju izbovu teplotu) s cukrom. Ak ste ich vopred zabudli vybrat z chladnicky, tak mozete dat cele vajcia na chvilu do hrnceka s teplou vodou. Lepsie sa vyslahaju, ako studene.
  4. Muku zmiesame so stipkou soli, preosejeme. Opatrne primiesame postupne vareskou do vajec. Nalejeme do formy. Dame do rury, nieco pod stred a pecieme asi 45 minut. Skontrolujeme palickou, ihlicou, ci je cesto upecene a vyberieme. Nechame trosku vychladnut.
  5. Vyberieme z formy a dame hore nohami na rost uplne vychladnut.
  6. Uvarime sirup. Najskor z citronu postruhame korku, dlhsie sliziky, ktore budeme neskor potrebovat na ozdobu. Ja mam na to takyto struhacik, zesteur. Zakryjeme foliou, aby to neobschlo. Do kastrolika dame vodu s cukrom. Pridame stavu z citrona, 3 polievkove lyzice. Varime, kym to trochu nezhustne. Nechame vychladnut.
  7. Vyslahame dobre vychladenu slahackovu smotanu s cukrom. Cim studensia, tym sa lepsie vyslaha. 1/3 lemon curdu zmiesame s ricottou. Primiesame to do slahacky.
  8. Tortu prerezeme na 3 diely. Zo zostavajucich 2/3 lemon curdu odoberieme 1 pol. lyzicu, to budeme potrebovat az neskor.
  9. Spodny diel torty pokvapkame sirupom. Potrieme kremom z ricotty. Na krem rozotrieme polovicu zostavajuceho lemon curdu.
  10. Na to dame dalsi diel korpusu, pokvapkame dobre sirupom. Na to krem z ricotty, na to druhu polovicu lemon curdu.
  11. Zakryjeme tretim korpusovym dielom. Celu tortu potrieme zostavajucim kremom. Boky ozdobime mandlovymi lupenmi, ktore mozeme vopred trosku opiect na suchej panvici.
  12. Vrch torty ozdobime citronovou korkou. A trosku pokvapkame zbytkom lemon curdu (co sme si odlozili, tu jednu polievkovu lyzicu). Ja som si spravila maly kornutik, do toho lemon curd a tak som to trosku ozdobila.
  13. Ak vyskusate, prajem dobru chut!
  14. Posielam tulipanovy pozdrav. Prva tohtorocna kyticka tulipanov, dostala som ju v obchode...