Tom Kha Gai - Kuracia polievka s kokosovým mliekom (fotorecept)
Autor receptu: folkon
Do Thajskej kuchyne som sa úplne zbláznil....nielen že je pestrá, farebná, zdravá, pikatná a samozrejme chutná, ale ako jednu z hlavných výhod považujem pre mňa jednoduchú a rýchlu prípravu.
4 porcie |
10 minút príprava |
10-15 minút tepelná úprava |
Postup- Kuracie mäso nakrájame na plátky, kaffirové listy nadrobno, cesnak na kolieska (prípadne roztlačíme), Galangal alebo zázvor na tenké kolieska, prípadne plátky, citrónovú trávu na kolieska a podrtíme, jarnú cibuľku na kolieska a vňaťku na cca 2,5 cm kúsky, 1/2 chilli na polovičky (prípadne na cca 4 cm plátky) a vyberieme semiačka (použijeme do polievky) a 2/2 chilli na kolieska, ponecháme semiačka a odložíme zvlášť do misky (pridáme 1PL rybacej omáčky a trošku vody na zjemnenie a máme prílohu k ryži)
- V cca 400 ml vody rozmiešame tamarindovú pastu, pridáme galangal, limetkovú šťavu, cesnak, kaffirové lístky, citrónovú trávu a 1/2 jarnej cibuľky. Na strednom plameni privedieme k varu a za občasného miešania varíme 2-3 minúty.
- Pridáme kuracie mäsko, bazalku, chilli, sójová a rybaciu omáčku a varíme 5-10 minút kým mäso nezmäkne.
- Pridáme kokosové mlieko a varíme ešte 3 minúty.
Otestujeme chuť polievky, mala by byť slano, kyslo, štiplavo, sladká v pomernej kombinácií, žiadna chuť by nemala príliš výrazne prečnievať (ak to samozrejme nie je požadované). V prípade potreby dochutíme rybacou omáčkou, chilli, limetkovou šťavou alebo kokosovým mliekom (ak nezostalo, tak kľudne aj cukrom)
- Pridáme koriandrové lístky a zbytok jarnej cibuľky, povaríme ešte minútu. A je to....
- Podávame s jasmínovou ryžou a pripraveným chilli s rybacou omáčkou (kto nerád štiplavé tak kľudne vynechá).......Dobrú chuť ;)
|