Tmavý halibut so šafranovou omáčkou

Autor receptu: martinis

Ak sa dostanete k nádherným filetom bielej ryby, treba si ich náležite vychutnať. Tmavý halibut je veľkou lahôdkou a tak som k nemu pripravil šafranovú omáčku, fazuľky na masle s mandľami a ryžu s kurkumou. Recept pre priateľov čerstvých rýb a jemnej chuti :)

1
porcia
30 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nevyhnutnosťou tohto jedla je kvalitný, rozhodne čerstvý filet z bielej ryby - treska, či halibut sú výborné. Umyjeme ho pod vodou, osušíme, zľahka osolíme a okoreníme čiernym korením. Takéto ryby nepotrebujú veľa soli ani korenia, zbytočne by prebili výbornú chuť mäsa. Pokvapkáme či potrieme olejom, olivový môže byť, ale nie extra panenský.
  2. Medzičasom si dáme uvariť ryžu alebo si pripravíme predvarenú. Na paráčik dáme za hrsť zelenej fazuľky a paríme asi 10 minút, do zmäknutia, ale nie celkom. Na suchej panvici opečieme na strednom plameni mandle - plameň konkretizujem preto, lebo som nadobudol cennú skúsenosť, že mandle sú takto oveľa chutnejšie a aromatickejšie, než rýchlo opečené pri vysokej teplote, kedy hrozí, že sa spália.
  3. Mandle presypeme do misky, na na horúcu panvicu dáme lyžicu masla, ktoré sa na zbytkovom teple roztopí. Fazuľku vyberieme z pary a spolu s mandľami a štipkou soli chvíľu opekáme na masle, potom oheň zmiernime a udržiavame v teple.
  4. Rozohrejeme gril či grilovaciu panvicu a filet vcelku či prekrojený na dva kusy grilujeme z každej strany 3 až 4 minúty. Možno by stačilo kratšie, ale nie som až taký odborník na grilovanie a nechcel som riskovať surové mäso, to nemusím :) Kým je ryba na grile, do horúcej ryže vmiešame polovicu lyžičky kurkumy a lyžicu masla.
  5. Na malej panvičke ohrejeme tri lyžice bieleho jogurtu, do ktorého vmiešame štipku šafranu, soli a čierneho korenia. Šafran je mimoriadne drahá korenina, s hodnotou takmer ako zlato, ale štipka našťastie naozaj postačí - a koniec koncov, pripravujete si špeciálny obed či večeru, tak to euro za 0,12 g obetujte :)
  6. Horúcu ryžu naservírujeme na tanier, vedľa uložíme rybu z grilu a maslové fazuľky s mandľami. Prelejeme šafranovou omáčkou a ozdobíme stonkami tymiánu, tiež môžme posypať trochou čerstvo pomletého farebného korenia. Výnimočne drahšie jedlo, ktoré sa však aspoň raz za rok oplatí si dopriať :)