Tiramisu

Autor receptu: redakcia

Recept je z knihy Šéfkuchár v Paláci od vydavateľstva Ikar.

10
porcií
30 minút
príprava

Postup

  1. Žĺtky a cukor vyšľaháme na hustú penu (nesmú v nej ostať nijaké celé kryštáliky cukru). Potom pomaly primiešame mascarpone a dôkladne miešame, až kým nevznikne hladký krém (miešať treba pomaly stierkou alebo vareškou, aby krém nezredol).
  2. Na dno pripravenej nádoby (asi 30 x 30 x 10 cm) poukladáme tesne vedľa seba vrstvu piškót, ktoré sme predtým na 2 sekundy namočili do silnej kávy zmiešanej s amarettom, a na to nahladko rozotrieme polovicu krému. Rozložíme druhú vrstvu piškót, rozotrieme na ne zvyšnú polovicu krému, uhladíme a dáme na noc vychladiť do chladničky (piškóty nasiaknu a tiramisu stuhne).
  3. Povrch stuhnutého tiramisu posypeme postrúhanou horkou čokoládou, zľahka poprášime najemno zomletou kávou, nakrájame na porcie a podávame.
  4. Náš tip: Pri mascarpone dávame pozor na obsah tuku v sušine – čím ho má viac, tým lepšie. Minimálny obsah by mal byť 75 %, veľmi kvalitné mascarpone má 79 % tuku. Namiesto espresa možno použiť aj prekvapkávanú kávu.