Teľací eintopf s koreňovou zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: jarco

Taká pouličná zmes - má to niečo z ragú aj frikassé, guláša aj perkeltu, či mäsového vývaru so zeleninou. Trochu zdĺhavá príprava, ktorá sa dá čiastočne urýchliť použitím tlakového hrnca. Okrem neho netreba prakticky žiadne riady. Výsledok stojí za námahu.

8
porcií
15 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso som očistil a nakrájal na väčšie kúsky.
  2. Dve stredne veľké, nadrobno nasekané cibule som opražil spolu s nasekanou čili papričkou v tlakovom hrnci.
  3. Pridal som mäso a orestoval, kým sa zatiahlo a pustilo trocha šťavy. Podlial som trochou bieleho vína (postačí aj voda, no najlepší by bol vývar), okorenil bobkovým listom, tymiánom a rozmarínom, zatvoril tlakový hrniec a dusil približne 15 minút (nakrájanému teľaciemu viac netreba).
  4. Kým sa mäso dusilo, očistil som a nakrájal zeleninu - zeler, petržlen a kaleráb na kocky veľké zhruba 1x1 cm, mrkvu na krúžky, šampiňóny som nechal celé.
  5. Otvoril som tlakový hrniec a pridal k mäsu zeler, peržlen, drvené paradajky a najemno nasekaný cesnak. Osolil som dvomi kávovými lyžičkami soli a nechal pomaly variť približne 20 minút. Už nie pod tlakom, pretože zeleninu nechcem mať úplne rozvarenú, a v papiňáku sa to nedá dosť dobe odhadnúť.
  6. Keď zeler a petržlen čiastočne zmäkli, do hrnca som pridal mrkvu a kaleráb. A pokračoval v pomalom varení ďalších 15 až 20 minút.
  7. Nakoniec som pridal šampiňóny, najemno nastrúhaný parmezán, smotanu na varenie, dobre zamiešal, podľa potreby dosolil a varil posledných 15 až 20 minút.
  8. Eintopf je hotový. Najháklivejším bodom receptu je správne uhádnutie tuhosti zeleniny - namala by byť ani rozvarená, ani príliš tvrdá. Podával som so zemiakovými haluškami. Tie sa mi veľmi nevydarili, nabudúce radšej klasicky s pareným knedlíkom :-)