Tekvicová omáčka /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Dávno sme nemali tekvicovú omáčku, kto by ju nepoznal? Dávam do nej aj 1 CL
sladkej mletej červenej papriky pre chuť, ale najmä pre farbu, aby nebola
"chudokrvná". Podávam ju s varenými zemiakmi, s vajcom uvareným na tvrdo, s
volským okom, s fašírkou, s vareným párkom, najčastejšie s trochou bravčového
perkeltu alebo len tak samotnú. Jej príprava je rýchla, jednoduchá, chuť príjemná a
ked je veľmi teplo, tak my ju papáme aj za studena.
4 - 6 porcie |
15 minút príprava |
25 minút na 80 -90 °C |
Postup
- Tekvicu som prekrojila pozdlž na polovicu, vydlabala, ošúpala a...
- nastrúhala na jemno, môže byť aj na slzičkovom strúhadle alebo na malé kocky - ona sa rozvarí.
- Nastrúhanú tekvicu som dala do hrnca, osolila a zaliala vodou, len takým množstvom, čo ju pokryje po povrch a prikryté som varila na strednom plameni asi 10 minút, nemá sa rozvariť na kašu.
- Kým sa tekvica varila, na panvici som rozohriala olej a orestovala som na ňom pokrájanú cibuľu.
- Pridala som sladkú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť...
- a orestovala som ju spolu s múkou, nariedila studenou vodou a...
- hotovú paprikovú zásmažku som pridala do povarenej tekvice, varila som spolu asi 15 minút.
- Umytý kôpor som pokrájala na jemno.
- Do omáčky som pridala kyslú smotanu vyšľahanú s mliekom, posekaný kôpor a celé som nechala krátko prevrieť. Nechala som chvíľku odstáť a dochutila som octom a kryštálovým cukrom, výsledná chuť má byť príjemne sladkokyslá.
- Nabrala som horúcu omáčku na tanier, na vrch som dala jednu naberačku bravčového perkeltu a podávala som s varenými zemiakmi. Tekvicová omáčka je dobrá aj s volským okom, s vajcom uvareným na tvrdo alebo s fašírkou. Nám chutí aj za studena len tak samotná, najmä ak je teplo ako dnes. Dobrú chuť!