Tekvicová omáčka /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Dávno sme nemali tekvicovú omáčku, kto by ju nepoznal? Dávam do nej aj 1 CL sladkej mletej červenej papriky pre chuť, ale najmä pre farbu, aby nebola "chudokrvná". Podávam ju s varenými zemiakmi, s vajcom uvareným na tvrdo, s volským okom, s fašírkou, s vareným párkom, najčastejšie s trochou bravčového perkeltu alebo len tak samotnú. Jej príprava je rýchla, jednoduchá, chuť príjemná a ked je veľmi teplo, tak my ju papáme aj za studena.

4 - 6
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 80 -90 °C

Postup

  1. Tekvicu som prekrojila pozdlž na polovicu, vydlabala, ošúpala a...
  2. nastrúhala na jemno, môže byť aj na slzičkovom strúhadle alebo na malé kocky - ona sa rozvarí.
  3. Nastrúhanú tekvicu som dala do hrnca, osolila a zaliala vodou, len takým množstvom, čo ju pokryje po povrch a prikryté som varila na strednom plameni asi 10 minút, nemá sa rozvariť na kašu.
  4. Kým sa tekvica varila, na panvici som rozohriala olej a orestovala som na ňom pokrájanú cibuľu.
  5. Pridala som sladkú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania rozpustiť...
  6. a orestovala som ju spolu s múkou, nariedila studenou vodou a...
  7. hotovú paprikovú zásmažku som pridala do povarenej tekvice, varila som spolu asi 15 minút.
  8. Umytý kôpor som pokrájala na jemno.
  9. Do omáčky som pridala kyslú smotanu vyšľahanú s mliekom, posekaný kôpor a celé som nechala krátko prevrieť. Nechala som chvíľku odstáť a dochutila som octom a kryštálovým cukrom, výsledná chuť má byť príjemne sladkokyslá.
  10. Nabrala som horúcu omáčku na tanier, na vrch som dala jednu naberačku bravčového perkeltu a podávala som s varenými zemiakmi. Tekvicová omáčka je dobrá aj s volským okom, s vajcom uvareným na tvrdo alebo s fašírkou. Nám chutí aj za studena len tak samotná, najmä ak je teplo ako dnes. Dobrú chuť!