Tarta 3 leches (fotorecept)
Autor receptu: katerin
Recept pochádza z južnej ameriky,ale piškótové cesto je talianske-genovese pan di spagna-čo znamená "špongia".Je to jemné,nadýchané a suché piškotové cesto,práve aby sa napilo troj-mliekom.Ja som piekla v bábovkovej forme,len na skúšku a ničím som neplnila,ale zvykne sa piecť v okrúhlej,prerezať na 3 diely a plniť akýmkoľvek krémom.V tedy sa polieva po častiach.
Postup
- Rozdelíme vajcia a vyšlaháme si bielka s polovicou cukru a žĺtka s druhou polovicou + vanilkovú esenciu.Pripravíme si múku so štipkou soli.(môžeme časť múky nahradiť maizenou)
- Žĺtkovú zmes som vyliala do bielkov,jemne premiešala a na 3x som zamiešala preosiatu múku.Nalejeme do vymastenej a pomúčenej formy.
- Pečeme na 170st.C/20-25 minút.Chvíľku necháme vychladnúť.(5 minút)
- Prevrátime z formy na mriežku vychladiť.
- Pokiaľ chladne si v nádobe zmiešame šlahačku (bez šľahania) a kondenzované mlieka,aby sa prepojili.Vychladnutý korpus dáme na nejakú tácku s vyšším okrajom-na krorej už ostane a dobre poprepichujeme.
- Trpezlivo polievame.
Bábovková je vysoká,tak po poliatí som ešte striekačkou odsávala a polievala,klasickú okrúhlu tortovú nieje treba.
- Takto poliatu necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín,aby vsiaklo všetko mlieko.
- Mne stála z večera do druhého dňa.Nevpilo všetko-zliala som do pohárika-necelé deci.
Uvaríme si cukrový rozvar.Vyšlaháme bielka a pomali vlievame rozvar,šlaháme do vychladnutia.(tiež môžeme vyšlahať nad parou).
Dáme do cukrárského vrecúška a ozdobíme podľa fantázie.
- A teraz už len opálime (kuchynským zapalovačom,opaľovaciou lampou-neviem presne ako sa to povie po slovensky)
Fotku v reze ešte nemám,zatiaľ čaká v chladničke.
Dobrú chuť!
- V reze...
- nerozpadáva sa pri krájaní.....a vôbec nieje tak sladká ako som si myslela...