Tarta 3 leches (fotorecept)

Autor receptu: katerin

Recept pochádza z južnej ameriky,ale piškótové cesto je talianske-genovese pan di spagna-čo znamená "špongia".Je to jemné,nadýchané a suché piškotové cesto,práve aby sa napilo troj-mliekom.Ja som piekla v bábovkovej forme,len na skúšku a ničím som neplnila,ale zvykne sa piecť v okrúhlej,prerezať na 3 diely a plniť akýmkoľvek krémom.V tedy sa polieva po častiach.

20-25 minút
na 170 °C

Postup

  1. Rozdelíme vajcia a vyšlaháme si bielka s polovicou cukru a žĺtka s druhou polovicou + vanilkovú esenciu.Pripravíme si múku so štipkou soli.(môžeme časť múky nahradiť maizenou)
  2. Žĺtkovú zmes som vyliala do bielkov,jemne premiešala a na 3x som zamiešala preosiatu múku.Nalejeme do vymastenej a pomúčenej formy.
  3. Pečeme na 170st.C/20-25 minút.Chvíľku necháme vychladnúť.(5 minút)
  4. Prevrátime z formy na mriežku vychladiť.
  5. Pokiaľ chladne si v nádobe zmiešame šlahačku (bez šľahania) a kondenzované mlieka,aby sa prepojili.Vychladnutý korpus dáme na nejakú tácku s vyšším okrajom-na krorej už ostane a dobre poprepichujeme.
  6. Trpezlivo polievame. Bábovková je vysoká,tak po poliatí som ešte striekačkou odsávala a polievala,klasickú okrúhlu tortovú nieje treba.
  7. Takto poliatu necháme odstáť v chladničke aspoň 12 hodín,aby vsiaklo všetko mlieko.
  8. Mne stála z večera do druhého dňa.Nevpilo všetko-zliala som do pohárika-necelé deci. Uvaríme si cukrový rozvar.Vyšlaháme bielka a pomali vlievame rozvar,šlaháme do vychladnutia.(tiež môžeme vyšlahať nad parou). Dáme do cukrárského vrecúška a ozdobíme podľa fantázie.
  9. A teraz už len opálime (kuchynským zapalovačom,opaľovaciou lampou-neviem presne ako sa to povie po slovensky) Fotku v reze ešte nemám,zatiaľ čaká v chladničke. Dobrú chuť!
  10. V reze...
  11. nerozpadáva sa pri krájaní.....a vôbec nieje tak sladká ako som si myslela...