Ťahanovský orechový koláč

Autor receptu: goodish

Vždy keď som navštívil moju rodinu na východe moja teta z Močidlan robila tento koláčik. Rád si spomínam na prázdniny s mojim starým otcom a voňu horúceho leta a zrejúceho obilia.

25 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na dve časti. Dáme hladiť do chladničky. Jednu časť roz­vaľkáme, uložíme do vy­masteného a pomučeného plechu a natrieme lekvárom.
  2. Vymiešame všetky suroviny okrem bielkov a lekváru, maslo s práškovým cuk­rom, pridáme žĺtky, mlieko, pomleté orechy postupne múku a tuhý sneh z bielkov a nakoniec rum. Cesto vylejeme na lekvárom natretý plát na plechu a naň uložíme druhú rozvaľkanú časť lineckého cesta. Cesto popicháme a pečieme 15-20min. pri 180°C (el.rúra)
  3. Suroviny na polevu vymiešame do hladka a vychladnutý koláč polejeme citró­novou polevou. Obrázok je bez polevy - už som nestihol...