Ťahanovský orechový koláč
Autor receptu: goodish
Vždy keď som navštívil moju rodinu na východe moja teta z Močidlan robila tento koláčik. Rád si spomínam na prázdniny s mojim starým otcom a voňu horúceho leta a zrejúceho obilia.
25 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Všetky suroviny na cesto spracujeme na vláčne cesto a rozdelíme na dve časti. Dáme hladiť do chladničky. Jednu časť rozvaľkáme, uložíme do vymasteného a pomučeného plechu a natrieme lekvárom.
- Vymiešame všetky suroviny okrem bielkov a lekváru, maslo s práškovým cukrom, pridáme žĺtky, mlieko, pomleté orechy postupne múku a tuhý sneh z bielkov a nakoniec rum. Cesto vylejeme na lekvárom natretý plát na plechu a naň uložíme druhú rozvaľkanú časť lineckého cesta. Cesto popicháme a pečieme 15-20min. pri 180°C (el.rúra)
- Suroviny na polevu vymiešame do hladka a vychladnutý koláč polejeme citrónovou polevou. Obrázok je bez polevy - už som nestihol...