Syrovo-bryndzové karbonátky s cviklovo-uhorkovým šalátom (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Aj keď to vyzerá ako útok na líniu, nie sú to len prázdne kalórie a vhodná príloha tiež veľa
zachráni
Postup
- Ak preferujete vychladený šalát, pripravujte ho ako prvý. V šupke uvarenú a vychladnutú cviklu nastrúhajte spolu s očistenou šalátovou uhorkou na hrubom strúhadle. Cesnak prelisujte alebo najemno nastrúhajte a premiešajte s cviklou a uhorkou. Na zálievku ochuťte smotanu citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením podľa svojej chuti.
Všetko dôkladne premiešajte a do podávania uskladnite v chlade. Je to obdoba veľmi chutného uhorkového šalátu s pridaním varenej cvikly. Pre nás prekvapivo dobrá kombinácia.
- Karbonátky: Vaječné bielka so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu. Musela som použiť len metličku, ale podarilo sa:-)
- Prisypte nastrúhaný syr a rozdrobenú bryndzu, jemne ochuťte mletou červenou paprikou prípadne soľou ak treba.
- Ako prvú voľbu použite domácu strúhanku, jej chuť bude totiž v tomto jedle badateľná. Na zahustenie bielkovo syrovej zmesy ju pridávajte opatrne, hmota má byť v konečnom výsledku formovateľná, ale nie tuhá. Bude sa mierne lepiť, pracujte na posypanej podložke a utvorte valec. Čím bude hrubší, tým väčšie budú karbonátky v priemere, a opačne, čím tenší - tým budú drobnejšie. Môj mal dĺžku asi 30cm. Tupým nožom ukrajujte kolieska hrúbky cca 2cm. Rezné plochy tiež obaľte strúhankou a sformujte pekné kolieska. Mne ich vyšlo 16 ks.
- Karbonátky uložte do mrazničky na zhruba 10 minút. Budú sa lepšie vyprážať.
- Môžete ich piecť aj v rúre, ak obchádzate vyprážanie ako tepelnú úpravu. V tom prípade ich pečte na vysokej teplote, z oboch strán do červena. Tento spôsob nemám vyskúšaný. Všetko, čo sa obaľuje v strúhanke, radšej pečiem na panvici. Výška hladiny tuku v panvici musí byť zodpovedajúca hrúbke karbonátkov, aby sa piekli aj z bokov. Preto používam skôr menšie panvice, ušetrím tak olej. Zmestili sa mi na trikrát, ale piekli sa rýchlo.
- Táto dávka je postačujúca ako hlavné jedlo pre 4 osoby, doplnená zeleninovým šalátom už nepotrebuje inú prílohu. Podávať sa môže aj ako predjedlo, pohostenie alebo príloha k prívarkom.
- U nás sa stali hitom. A čo som bola najviac prekvapená, manžel pochválil aj šalát, pritom cviklu nemá v láske. Takto mu zapasovala. Hurá!:-)