Svieženky (fotorecept)
Autor receptu: stacy77777
Už dlho som plánovala vyskúšať zákusok z môjho detstva a mladosti, na ktorý sme chodili do cukrárne. Pozerala som recepty na nete, nakoľko sa veľmi líšili, tvarom i samotnými surovinami, recept som si trocha prispôsobila a celkom som sa trafila do niekdajšej chute zákuska.
35 porcií |
70 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti, menšiu a väčšiu. Svetlé cesto bude tenšie, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme na 170°C asi 12-15 minút.
- Do druhej, väčšej časti cesta pridáme kakaový prášok a upečieme druhý,tmavý korpus. Použila som plech s rozmerom 28x32cm, nie klasické veľké.
- Na čokoládový punč si pripravíme do misky hrozienka. Môžeme samozrejme použiť namočené v rume, aj s rumom, ja som použila arómu. Pridáme na malé kúsky nalámané piškóty, mleté vlašské orechy, už spomínanú rumovú a punčovú arómu, rozmixovaný marhuľový kompót aj s nálevom.Horkú čokoládu roztopíme s maslom a pridáme. Pridáme suchú mletú kávu a všetko spolu dobre premiešame. Do takto pripravenej hmoty natrháme na malé kúsky tmavý korpus. Punč vypracujeme do tuhšej hmoty. Ak je redší, pridáme strúhanku z piškót, ak tuhší, trocha rumu alebo uvarenej, vychladenej kávy.
- Vychladené svetlé cesto natrieme ľubovoľným džemom, ja som použila domáci černicový. Naň navrstvíme čokoládový punč. Jemne si naznačíme, ako budeme zákusok krájať.
- Vyšľaháme si smotanu na šľahanie s cukrom a ztužovačom. Pomocou vrecka na zdobenie nanesieme šľahačku, viac do výšky, na každý kúsok.
- Dáme do chladničky aspoň na dve hodinky ztuhnúť a vychladiť. Verím, že veľa z vás si spomenie na tento desiatky rokov starý zákusok. Ak sa niekto rozhodne vyskúšať, prajem dobrú chuť....