Svieženky (fotorecept)

Autor receptu: stacy77777

Už dlho som plánovala vyskúšať zákusok z môjho detstva a mladosti, na ktorý sme chodili do cukrárne. Pozerala som recepty na nete, nakoľko sa veľmi líšili, tvarom i samotnými surovinami, recept som si trocha prispôsobila a celkom som sa trafila do niekdajšej chute zákuska.

35
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti, menšiu a väčšiu. Svetlé cesto bude tenšie, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme na 170°C asi 12-15 minút.
  2. Do druhej, väčšej časti cesta pridáme kakaový prášok a upečieme druhý,tmavý korpus. Použila som plech s rozmerom 28x32cm, nie klasické veľké.
  3. Na čokoládový punč si pripravíme do misky hrozienka. Môžeme samozrejme použiť namočené v rume, aj s rumom, ja som použila arómu. Pridáme na malé kúsky nalámané piškóty, mleté vlašské orechy, už spomínanú rumovú a punčovú arómu, rozmixovaný marhuľový kompót aj s nálevom.Horkú čokoládu roztopíme s maslom a pridáme. Pridáme suchú mletú kávu a všetko spolu dobre premiešame. Do takto pripravenej hmoty natrháme na malé kúsky tmavý korpus. Punč vypracujeme do tuhšej hmoty. Ak je redší, pridáme strúhanku z piškót, ak tuhší, trocha rumu alebo uvarenej, vychladenej kávy.
  4. Vychladené svetlé cesto natrieme ľubovoľným džemom, ja som použila domáci černicový. Naň navrstvíme čokoládový punč. Jemne si naznačíme, ako budeme zákusok krájať.
  5. Vyšľaháme si smotanu na šľahanie s cukrom a ztužovačom. Pomocou vrecka na zdobenie nanesieme šľahačku, viac do výšky, na každý kúsok.
  6. Dáme do chladničky aspoň na dve hodinky ztuhnúť a vychladiť. Verím, že veľa z vás si spomenie na tento desiatky rokov starý zákusok. Ak sa niekto rozhodne vyskúšať, prajem dobrú chuť....