Sviečková na smotane
Autor receptu: vespere
Recept pochádza z http://dobrejedlo.pluska.sk/dobre-jedlo/clanky/hydina/svieckovica-
smotane.html
Je skvelý a jednoduchý na prípravu.
7 porcií |
30 minút príprava |
80 minút na 180 °C |
Postup
- 1. Sviečkovicu očistíme, umyjeme a osušíme. Mäso odblaníme a prešpikujeme slaninou pokrájanou na tenké prúžky.
- 2. Osolíme a prudko opečieme zo všetkých strán, aby sa mäso zvonku uzavrelo, ale vo vnútri zostalo šťavnaté.
- 3. Koreňovú zeleninu a cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska a krátko opražíme na tuku, ktorý zostal po opekaní mäsa. Pridáme nové i čierne korenie, borievky, bobkové listy a tymian.
- 4. Do pekáča s pokrievkou dáme olej, opečené mäso a zeleninu. Podlejeme polovicou bujónu alebo vývaru. Zakryjeme pokrievkou a pri teplote 180 °C za občasného polievania vlastnou šťavou dusíme asi 80 minút domäkka.
- 5. Mäkké mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
- 6. Zo zeleninového základu vyberieme korenie, bobkové listy a zmes rozmixujeme. Zeleninu však môžeme rozmixovať aj spolu s korením.
- 7. V hlbšej miske zmiešame smotanu na šľahanie spolu s kyslou smotanou a vymiešame dohladka. Z rozmixovanej zeleniny odoberieme dve naberačky, pridáme ich do misky k smotane a zamiešame.
- 8. Rozmixovanú omáčku dáme do hrnca s nelepivým dnom, prilejeme smotanovú zmes a za stáleho miešania privedieme k varu. Na miernom plameni povaríme 5 až 7 minút. Podľa chuti do omáčky pridáme biele víno, citrónovú šťavu, cukor a soľ. Omáčku zjemníme maslom. Už nevaríme. Vychladnuté mäso pokrájame na plátky. Servírujeme so zemiakovými alebo žemľovými knedľami a s brusnicovým džemom.