Sviečková
Sviečková bez smotany s bezlepkovou knedľou
Autor receptu: novalim
Naša dnešná sviečková je bezlepkovou a bezlaktózovou verziou tradičného a obľúbeného jedla.* Ak premýšľate nad nedeľným
rodinným menu, stavte tento raz na overenú a odskúšanú klasiku. Bezlepkovú parenú knedľu nemusíte robiť, stačí si kúpiť
hotovú parenú knedľu Novalim a uľahčíte si tak prácu s prípravou obeda.
8 porcií |
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Mäso umyjeme, osušíme a prešpikujeme kúskami slaniny. V tlakovom (kuchte) alebo veľkom hrnci ho na oleji orestujeme z každej strany.
- Opečenú sviečkovicu vyberieme, odložíme na drevenú dosku a do toho istého oleja, resp. výpeku vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Osmažíme ju, pridáme k nej horčicu a pokvapkáme worcesterskou omáčkou. Na kúsky nakrájanú (alebo mrazenú) zeleninu pridáme k cibuli a pár minút restujeme.
- Kus mäsa na doske z každej strany dobre osolíme, okoreníme a dáme ho späť do hrnca k zelenine. Zalejeme studenou vodou približne do ¾ výšky mäsa, zvrchu ešte pokvapkáme trochou worcesterskej omáčky a pridáme všetky koreniny. V tlakovom hrnci varíme od zovretia 45 minút, v normálnom hrnci približne 90 minút na miernom ohni (ak varíme v normálnom hrnci, môžeme podľa potreby dolievať vriacu vodu).
- Po dovarení mäso vyberieme opäť na dosku. Zvyšok zmesi precedíme cez sitko do iného hrnca. Zo sitka povyberáme všetky koreniny, zeleninu pridáme do precedenej šťavy a ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú omáčku. Mäso nakrájame na plátky, knedľu zohrejeme na pare a podávame s brusnicovým kompótom alebo lekvárom.