Krehké plnené rožteky
Svätomartinské rožteky (fotorecept)
Autor receptu: slavkabis
Sladké pečivo z krehkého cesta známe aj ako Martinské rožteky,
vandrovnice, martiny, zahýbaky, roháče či Martinské podkovy.* Pečú sa najmä na Morave a Čechách v deň svätého Martina.
Svätomartinské rožteky sa dávali aj
ako výslužka čeľadníkom pri
odchode zo služby hospodára.
32 porcií |
10 (+ odležanie) minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Ingrediencie na cesto si roukou vypracujeme.
- Cesto necháme aspoň dve hodiny odležať .
- Následne cesto rozdelíme na štyri rovnaké kúsky.
- Každý kúsok rozvaľkáme a narežeme nožom či radielkom na osem kúskov.
- Na každý kúsok na širšej strane dáme plnku a zrolujeme.
- Každý rožtek potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom (posypeme makom či orechmi) a pečieme vo vyhriatej rúre 180 stupňov Celzia približne 20 minút.
- Necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom
- PS: výbornú makovú plnku mám na blogu Recepty Slávky coolinarky