Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept)
Autor receptu: danja301
Sušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia.
Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa
nezjedia.
Ja ich roky sterilizujem a bola som prekvapená , koľko málo resp. skoro nik nemá túto
skúsenosť .Tu je teda moja.
Postup
- Používam mäsitý druh paradajok ,ktorý má viac dužiny a tá ostáva aj po vysušení a vytvára svojou chuťou aj konzistenciou celé čaro receptu.
- Množstvo závisí od dozrievania v záhrade , ale podľa môjho odhadu sú to asi 3 kg .
- Paradajky umyjeme a nakrájame.
Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole.
Osolíme.pridáme cukor ,posypeme sušenou bazalkou a oreganom,pokvapkáme olivovým olejom.
Vložíme do rúry ,ktorú vyhrejeme na 150.st.
Rúru nesmieme zatvoriť úplne ,ale do dvierok dáme drevenú varechu tak ,aby bola pootvorená asi 15cm.
- Ukladanie by malo vyzerať asi takto.
- Po dvoch hodinách vyzerajú takto.
My sušíme ešte asi 2 hodiny.
- Zatiaľ si pripravíme cesnak ,bazalku a fľaštičky.
- Po 2 hodinách , závisí od rúry , máme takéto množstvo paradajok s konzistenciou akú vidno na obrázku.
- Vrstvíme do fľaštičiek s cesnakom a čerstvou bazalkou.
Ak je potrebné , pridáme soľ.
- Množstvo paradajok nám stačilo na 3 takéto fľaštičky.
Dolejeme olivový olej , ale nie úplne po povrch ,lebo ak sa dostane pri sterilizácii medzi vrchnák a sklo , fľaštička sa hermeticky neuzavrie.
Odporúčam viečka a vrch fľaštičiek poriadne do sucha povytierať.
- Rúru vyhrejeme na 200 st.
Fľaštičky položíme na na pekáč , do ktorého nalejeme asi 2-3 cm vody pre prípad , že na nich zabudnete a trocha oleja vytečie.
Doba sterilizácie je len do momentu , kedy spozorujete , že olej vo vnútri začína bublinkovať.
Rúru vypneme a necháme tam paradajky až do úplného vychladnutia napr. do rána.
- Dobrú chuť!