Strúhaný gaštanový koláč
Autor receptu: tincca0
Tento recept som vytvorila pozmenením veľmi známeho múčnika - strúhaného
tvarohového koláča. Keďže sa príchodom jesene nemenia iba farby ale aj chute,
rozhodla som sa potešiť svojich blízkych vôňou gaštanového pyré :) je jednoduchý na
prípravu, nenáročný na suroviny a minimálne v kruhu mojich blízkych mal priaznivé
ohlasy. Dobrú chuť! :)
12 porcií |
30 minút príprava |
55-60 minút na 160 °C |
Postup
- Zo surovín na cesto si vypracujeme tuhé cesto, treba počkať, aby bolo maslo dobre roztopené, tak to pôjde oveľa ľahšie :) citrónovej kôry a mandľového extraktu dáme každý podľa chuti. Cesto zakryjeme fóliou a na cca 30-45 min. dáme do chladničky. Medzičasom si vymastíme a vysypeme plech, ja osobne som použila okrúhly, ale je možné, že množstvo surovín bude stačiť aj na bežný hranatý.
- V malom hrnci si uvaríme z mlieka a pudingu v prášku polohustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Žĺtky si vymiešame s cukrom, pridáme rozdrobené gaštanové pyré, citrónový kôru, rum a mandľový extrakt. Ďalej pridáme vychladnutý puding a dobre premiešame. Nakoniec jemne vmiešame vyšľahané bielky.
- Stuhnuté cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Tú väčšiu nastrúhame na vysypaný plech, naň nalejeme plnkovú zmes a dáme piecť na 20 min. pri teplote 160 stupňov.
- Po 20 minútach vytiahneme koláč z rúry a nastrúhame naň menšiu časť odloženého cesta. Takto necháme piecť ďalších 40 min pri rovnakej teplote.
Ja osobne som koláč piekla dokopy celú hodinu a výsledok bol taký, že vrchné cesto bolo oveľa viac upečené než to spodné :) v jednom podobnom recepte na food blogu som však videla aj tento postup s rozdielnym časom pečenia, preto si myslím, že by to bol lepši tento postup aj v mojom prípade :)
Veľa šťastia! :)