Strúhaný gaštanový koláč

Autor receptu: tincca0

Tento recept som vytvorila pozmenením veľmi známeho múčnika - strúhaného tvarohového koláča. Keďže sa príchodom jesene nemenia iba farby ale aj chute, rozhodla som sa potešiť svojich blízkych vôňou gaštanového pyré :) je jednoduchý na prípravu, nenáročný na suroviny a minimálne v kruhu mojich blízkych mal priaznivé ohlasy. Dobrú chuť! :)

12
porcií
30 minút
príprava
55-60 minút
na 160 °C

Postup

  1. Zo surovín na cesto si vypracujeme tuhé cesto, treba počkať, aby bolo maslo dobre roztopené, tak to pôjde oveľa ľahšie :) citrónovej kôry a mandľového extraktu dáme každý podľa chuti. Cesto zakryjeme fóliou a na cca 30-45 min. dáme do chladničky. Medzičasom si vymastíme a vysypeme plech, ja osobne som použila okrúhly, ale je možné, že množstvo surovín bude stačiť aj na bežný hranatý.
  2. V malom hrnci si uvaríme z mlieka a pudingu v prášku polohustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Žĺtky si vymiešame s cukrom, pridáme rozdrobené gaštanové pyré, citrónový kôru, rum a mandľový extrakt. Ďalej pridáme vychladnutý puding a dobre premiešame. Nakoniec jemne vmiešame vyšľahané bielky.
  3. Stuhnuté cesto vytiahneme z chladničky a rozdelíme na väčšiu a menšiu časť. Tú väčšiu nastrúhame na vysypaný plech, naň nalejeme plnkovú zmes a dáme piecť na 20 min. pri teplote 160 stupňov.
  4. Po 20 minútach vytiahneme koláč z rúry a nastrúhame naň menšiu časť odloženého cesta. Takto necháme piecť ďalších 40 min pri rovnakej teplote. Ja osobne som koláč piekla dokopy celú hodinu a výsledok bol taký, že vrchné cesto bolo oveľa viac upečené než to spodné :) v jednom podobnom recepte na food blogu som však videla aj tento postup s rozdielnym časom pečenia, preto si myslím, že by to bol lepši tento postup aj v mojom prípade :) Veľa šťastia! :)