Štôlske zapraženo (fotorecept)

Autor receptu: mojack

Písal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch ženičky na Kurzy varenia. A varili aj túto polievku ...varím ju aj ja hoci je rok 2013.

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody.
  2. Z hrubej múky, vajíčka a soli urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenko, a nakrájeme na hrubé rezance. Keď sú zemiaky skoro uvarené, pridáme rezance a ešte trošku povaríme.
  3. Slaninu nakrájame a
  4. opražíme,
  5. pridáme hladkú múku
  6. popražíme do tmava,
  7. odstavíme zo sporáka a zalejeme studenou vodou.
  8. Rozmiešame a vlejeme do polievky , necháme prevariť ak je potrebné tak dosolíme a
  9. podávame z kyslou smotanou alebo kyslým mliekom ( kyškou).
  10. Dôkazom je aj tento zošit : Kurz varenia vo Štôle z roku 1935.
  11. Je od mojej starej mamy, občas prelistujem a som prekvapená ako jednoducho sa varilo z toho čo doma bolo. Neutekali do obchodu ....nebol a isť pešo kilometre...
  12. už aj vtedy sa vedelo pekne písať :)))