Štôlske zapraženo (fotorecept)
Autor receptu: mojack
Písal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch
ženičky na Kurzy varenia. A varili aj túto polievku ...varím ju aj ja hoci je rok 2013.
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody.
- Z hrubej múky, vajíčka a soli urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenko, a nakrájeme na hrubé rezance. Keď sú zemiaky skoro uvarené, pridáme rezance a ešte trošku povaríme.
- Slaninu nakrájame a
- opražíme,
- pridáme hladkú múku
- popražíme do tmava,
- odstavíme zo sporáka a zalejeme studenou vodou.
- Rozmiešame a vlejeme do polievky , necháme prevariť ak je potrebné tak dosolíme a
- podávame z kyslou smotanou alebo kyslým mliekom ( kyškou).
- Dôkazom je aj tento zošit :
Kurz varenia vo Štôle z roku 1935.
- Je od mojej starej mamy, občas prelistujem a som prekvapená ako jednoducho sa varilo z toho čo doma bolo. Neutekali do obchodu ....nebol a isť pešo kilometre...
- už aj vtedy sa vedelo pekne písať :)))