Štedrák - skladaník
Autor receptu: evva
Tento koláč sa stal obľúbený v mojej rodine, dodnes ho pečiem na každé Vianoce. Kto vyskúša, asi bude so mnou súhlasiť a zaradí si recept medzi obľúbené vianočné.
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Plnku z orechov a maku podusíme, z tvarohu a lekváru iba primiešame s príslušnými prísadami.
Z múky, droždia, mlieka o ostatných prísad pripravíme dobré polotuhé kysnuté cesto. Po vykysnutí ho rozdelíme na päť rovnakých bochníkov, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme postupne štyri pláty hrubé na prst.
- Na vymastený plech položíme rozvaľkaný plát, na ktorý rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme ho druhým plátom, ktorý potrieme orechovou plnkou, potom tretí plát, ktorý potrieme makovou plnkou, a napokon štvrtý plát, na ktorý rozotrieme tvarohovú plnku. Mriežková výzdoba z posledného kúska cesta dokresľuje obraz štedráka. Vrch potrieme rozpusteným maslom alebo žĺtkom.
- Tipy a triky pre začínajúce :
- použiť hrubú múku ( z vlastnej skúsenosti - nie je vhodná hladká špeciál 00 )
- použiť vodu do plniek ( mlieko by mohlo spôsobiť skysnutie plnky )
- pravý slivkový lekvár ( nie s inou prísadou napr.jabĺk, aby plnka nevytekala z koláča )
- tvaroh najlepšie hrudkovitý ( dobre vyzerá mriežka, lepšie sa natiera s prísadami )
- použiť stredne veľký plech ( rozmer asi 30x35 a hlboký asi 5cm, za tým účelom, že koláč je tvarovaný a po nakrájaní má pekný tvar a štruktúru na priereze)
- ak mám plech s teflónovou úpravou, vložím pod koláč papier na pečenie a „ vyberiem“ ho z plechu na druhý deň po úplnom vychladnutí, aby som nepoškodila krájaním plech
- koláč pečiem deň pred Štedrým dňom, vône a chute sa báječne spoja.