Štedrák (fotorecept)

Autor receptu: hviezdickaz

Postup

  1. Do misky preosejeme hrubú múku. Urobíme jamku, nalejeme trochu vlažného mlieka, do ktorého pridáme 1 lyžičku cukru a rozdrobené droždie.
  2. Necháme vykysnúť kvások.
  3. Pridáme žĺtky,cukor,soľ,vlažné mlieko a spracujeme cesto.
  4. Nakoniec pridáme rozpustené maslo a cesto dobre vypracujeme.
  5. Vypracované cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
  6. Pripravíme si plnky : MAKOVÁ - 200 g mletého maku,150 g kryšt.cukru - zmiešame,pridáme nastrúhanú citrónovú kôru,vanilkový cukor,sparíme 5 PL horúceho mlieka,zamiešame a pridáme trochu mletej škorice. ORECHOVÁ - 180 g mletých orechov,30 g strúhanky,130 g kryšt.cukru - zmiešame,pridáme nastrúhanú citrónovú kôru,vanilkový cukor,sparíme 5 PL horúceho mlieka,zamiešame a pridáme trochu mletej škorice. TVAROHOVÁ - 500 g tvarohu,200 g kryšt.cukor,hrozienka,vanilkový cukor a mletá škorica - všetko zmiešame.
  7. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov,rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu.
  8. Vrstvíme : cesto - lekvár ...
  9. cesto - maková plnka ...
  10. cesto - orechová plnka ...
  11. cesto - tvarohová plnka ...
  12. Navrch tvarohu urobíme mriežku z cesta,potrieme roztopeným maslom a dáme upiecť.
  13. Upečieme pri 220 st. / cca. 20 min.
  14. Dobrú chuť :o)