Štedrák (fotorecept)
Autor receptu: hviezdickaz
Postup
- Do misky preosejeme hrubú múku. Urobíme jamku, nalejeme trochu vlažného mlieka, do ktorého pridáme 1 lyžičku cukru a rozdrobené droždie.
- Necháme vykysnúť kvások.
- Pridáme žĺtky,cukor,soľ,vlažné mlieko a spracujeme cesto.
- Nakoniec pridáme rozpustené maslo a cesto dobre vypracujeme.
- Vypracované cesto necháme vykysnúť na teplom mieste.
- Pripravíme si plnky :
MAKOVÁ - 200 g mletého maku,150 g kryšt.cukru - zmiešame,pridáme nastrúhanú citrónovú kôru,vanilkový cukor,sparíme 5 PL horúceho mlieka,zamiešame a pridáme trochu mletej škorice.
ORECHOVÁ - 180 g mletých orechov,30 g strúhanky,130 g kryšt.cukru - zmiešame,pridáme nastrúhanú citrónovú kôru,vanilkový cukor,sparíme 5 PL horúceho mlieka,zamiešame a pridáme trochu mletej škorice.
TVAROHOVÁ - 500 g tvarohu,200 g kryšt.cukor,hrozienka,vanilkový cukor a mletá škorica - všetko zmiešame.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 bochníkov,rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu.
- Vrstvíme : cesto - lekvár ...
- cesto - maková plnka ...
- cesto - orechová plnka ...
- cesto - tvarohová plnka ...
- Navrch tvarohu urobíme mriežku z cesta,potrieme roztopeným maslom a dáme upiecť.
- Upečieme pri 220 st. / cca. 20 min.
- Dobrú chuť :o)