Štedrák (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Prvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som si urobiť malé úpravy, ktoré vyhovovali mne.
12 - 15 porcií |
90 minút príprava |
15 - 20 minút na 180 - 150 °C |
Postup
- Pripravíme si:
- V miske na boku si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny.
- Potom prilejeme vlažné mlieko a vodu, premiešame. Vznikne nám vláčne cesto. Necháme v miske vykysnúť.
- Do vody si namočíme hrozienka, ktoré použijeme do tvarohovej plnky.
- Pripravíme si štyri druhy plnky a to takto: orechovú - zmiešame všetky suroviny, ktoré asi 2 min. povaríme a necháme vychladnúť, lekvárovú - stačí všetky suroviny zmiešať, makovú - tak isto, ako orechovú, tvarohovú - tiež všetky suroviny zmiešať.
- Takto krásne nám cesto vykyslo.
- Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na päť častí.
- Každú časť po jednom rozgúľame na tenký plát, na veľkosť plechu ( plech by mal mať asi 33 x 23 cm ). Cesto kladieme na pomastený plech.
- Tu je prvá vrstva plnky - orechová.
- Na orechovú plnku položíme cesto,
- na cesto dáme makovú plnku, na plnku opäť cesto,
- na cesto dáme lekvárovú plnku, na lekvárovú plnku opäť cesto,
- na cesto tvarohovú plnku a na vrch položíme posledný plát cesta.
- Koláč necháme chvíľku podkysnúť, pokiaľ sa zohreje rúra. Pred vložením do rúry vrch koláča potrieme mliekom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 180 - 150 ° C. ( Pripomínam, že každá gazdinka si pozná svoju rúru a pečie podľa toho, ako je zvyknutá. )
- Toto bol rozrezaný ešte teplý koláč, pretože sa nedalo odolať vôni koláča. Dobrú chuť!