Štedrák (fotorecept)

Autor receptu: mariaklara

Prvý krát som ho robila na Vianoce, všetkým nám veľmi chutil, našla som ho na internete a je od pani Blaženky Sádovskej. Dovolila som si urobiť malé úpravy, ktoré vyhovovali mne.

12 - 15
porcií
90 minút
príprava
15 - 20 minút
na 180 - 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si:
  2. V miske na boku si urobíme kvások. Pridáme ostatné suroviny.
  3. Potom prilejeme vlažné mlieko a vodu, premiešame. Vznikne nám vláčne cesto. Necháme v miske vykysnúť.
  4. Do vody si namočíme hrozienka, ktoré použijeme do tvarohovej plnky.
  5. Pripravíme si štyri druhy plnky a to takto: orechovú - zmiešame všetky suroviny, ktoré asi 2 min. povaríme a necháme vychladnúť, lekvárovú - stačí všetky suroviny zmiešať, makovú - tak isto, ako orechovú, tvarohovú - tiež všetky suroviny zmiešať.
  6. Takto krásne nám cesto vykyslo.
  7. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na päť častí.
  8. Každú časť po jednom rozgúľame na tenký plát, na veľkosť plechu ( plech by mal mať asi 33 x 23 cm ). Cesto kladieme na pomastený plech.
  9. Tu je prvá vrstva plnky - orechová.
  10. Na orechovú plnku položíme cesto,
  11. na cesto dáme makovú plnku, na plnku opäť cesto,
  12. na cesto dáme lekvárovú plnku, na lekvárovú plnku opäť cesto,
  13. na cesto tvarohovú plnku a na vrch položíme posledný plát cesta.
  14. Koláč necháme chvíľku podkysnúť, pokiaľ sa zohreje rúra. Pred vložením do rúry vrch koláča potrieme mliekom.
  15. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 15 - 20 min. pri 180 - 150 ° C. ( Pripomínam, že každá gazdinka si pozná svoju rúru a pečie podľa toho, ako je zvyknutá. )
  16. Toto bol rozrezaný ešte teplý koláč, pretože sa nedalo odolať vôni koláča. Dobrú chuť!