Staročeský bravčový jazyk (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Nie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám
potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a iste aj diétne mäso... ja som ho varila na Nový
rok a všetci si pochvaľovali...
6 porcií |
15 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- moje štyri jazyky vážili niečo málo cez kilo a varím ich v tlakovom hrnci, normálne sa varia aj 2-3 hodiny, v tlakáči stačí hodina, hovädzí, aj ten môžete použiť, sa varí dlhšie... do hrnca dáme všetky koreniny, med, kúsok zázvoru, soľ a koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru) nakrájanú na drobno, zalejeme vodou a necháme zovrieť, potom vložíme jazyky a varíme do mäkka... vody dajte len toľko, aby boli jazyky zaliate
- uvarené jazyky vyberieme a ihneď olúpeme z hrubej kože... je to hrubá práca a ja na ňu používam manžela... do ešte horúceho vývaru vložíme rožky a necháme ich rozmočiť
- keď sú rožky rozmočené vývar prepasírujeme alebo ho rozmixujeme, nezabudnite ale vybrať všetky koreniny alebo ich rovno varte v čajítku alebo v gáze ušetríte si robotu...
- prepasírovaný alebo rozmixovaný vývar privedieme do varu... v smotane rozhabarkujeme žĺtky, vlejeme do vriacej omáčky, povaríme len toľko čo zabubloce a hneď odstavíme... ak treba dosolíme
- ošúpaný jazyk nakrájame a môžeme servírovať
- plátky jazyka preliate omáčkou posypané čerstvým strúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami podávame s chlebom
- alebo knedľou
- a pre tých ktorí z akýchkoľvek dôvodov držia diétu pripravíme jednoduchý šalát s jablkom, jablkovým chrenom a s tenkými plátkami studeného jazyka
- no a aký by to bol začiatok nového roka bez šošovicovej polievky... tak nech máme toľko peňazí ako šošovice na tanieri ale hlavne nech sme zdraví a nech nám to varí :-)