Spišské pirohy s bryndzou (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Pirohy, čo mi pamäť siaha, sme robili u nás vždy o štyri rohy. Na Spiši sú pirohy obľúbeným jedlom. Iste mi dáte za pravdu, že nielen u nás...

Suroviny

Postup

  1. Najprv si uvarím zemiaky, podusím, osolím a pridám bryndzu a pažítku. Dobré premiešam. Ja si väčšinou zemiaky pripravím deň vopred večer, lebo robím dosť veľa pirohov a s tým je dosť práce, čo sa týka času.
  2. Cesto robím vždy z dvoch vajec. Do misky si rozbijem vajcia a pridám trocha soli, vidličkou rozšľahám.
  3. Zalejem horúcou vodou, nie vriacou a zašľahám s vajcami. Pridám olej,
  4. a preosiatú múku. Zamiešam vláčne cesto.
  5. Potom cesto vyložím na dosku a na jemne pomučenej doske cesto hnetiem. Hnetiem ho tak, že dlaňou zatláčam z vrchu do stredu. Jemne mučím dosku len do vtedy, kým sa mi cesto nelepí na dosku. Vtedy cesto hnetiem aspoň 4-5 minútky. Cesto musí byť pekné hladké, čím dlhšie sa cesto hnetie, tým je kvalitnejšie.
  6. Cesto krásne hladké vyhnetené nechám na jemne pomúčenej doske zakryté aspoň 15 min postáť. Uvoľní sa lepok a s cestom sa veľmi dobré pracuje-rozvaľkuje.
  7. Potom cesto zasa na jemne pomúčenej doske rozvaľkám.
  8. Rozvaľkám ho na potrebnú veľkosť a hrúbku, tak na 2 mm. Pri vaľkaní cesta používam na vaľkanie veľmi malé množstvo múky, cesto sa nelepí. Ked je cesto kvalitne vypracované, potom pri vaľkaní netreba použivať veľa múky.
  9. Začnem robiť pirohy o štyri rohy.Okraj cesta si zarovnám a ukladám guľky zemiakovo-bryndzovej plnky. Ukladám ich tak 3-4 cm od seba do radu.
  10. Potom cesto po celej dlžke prehnem,
  11. a medzi každou plnkou prstom zatlačím, čím sa rysuje každý piroh.
  12. Potom paľcami jemne pozatláčam ohnutý okraj cesta
  13. a ostrožkou poprekrájam.
  14. Každý piroh ešte dookola jemne pozatláčam.
  15. Pekne si ich na druhú dosku poukladám a to pekne do radu, aby som ich mohla ľahko aj spočítať. Z jednej dávky cesta by malo výjsť tak okolo 50 pirohov.
  16. Ked už dokončujem pirohy robiť, dám si zovrieť dostatočné množstvo osolenej vody a ked vrie, tak pirohy zavarím. Automaticky voda prestane vrieť, zľahka varechou dno premiešam, aby pirohy, ktoré sa náhodou na dno prilepia, aby plávali vo vode. Málokedy sa to stane, ale čo ak.
  17. Ked začne voda vrieť, nechám ešte aspoň2-3 min. pokariť za občasného miešania. Zamiešať je potrebné, aby tie pirohy čo sú na povrchu lepšie sa uvarili.
  18. Medzi tým si do druhého hrnca pripravím studenú vodu a ceditkom uvarené pirohy do nej povyberám. Pirohy hned scedím. Je to kôli tomu, aby sa pirohy nezlepovali.
  19. Pred varením si spražím domácu slaninku na omastenie, to už podľa chutí.
  20. Dobrú chuť.