Špenátový koláč

Špenátový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tento koláč je vlastne obdoba slaného koláča. Je to bez mäsa. Kto má rád špenát, tak pre neho je to pochúťka. Je to tiež rýchle. Kto nechce kúpené cesto, môže si spraviť kvasené cesto na pizzu.

8
porcií
15 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny na koláč.
  2. Ako prvé uvaríme vajcia na tvrdo. Počas varenia pokrájame cibuľu šalotku a dáme na lyžicu oleja s maslom a chvíľu podusíme.
  3. Na to dáme smotanu a špenát nech sa rozpustí. Po rozpustení špenátu pridáme posekaný cesnak. Chvíľu premiešame nech prevonia a hrniec odstavíme nech nám to ochladne.
  4. Do chladného špenátu dáme syr a vajcia pretlačené cez sitko na zemiaky. Premiešame a nalejeme...
  5. ...na cesto, ktoré sme roztiahli na plech potretý olejom. Rovnomerne rozložíme na celú plochu cesta. Kraje cesta trochu vytiahneme, aby nám špenát nešiel na plech. Plech vložíme do teplej rúry. Teplota rúry na 190 °C a pečieme asi 20 - 25 minút. Zbadáme ak nám okraje cesta začnú červenieť.
  6. Vytiahneme a necháme vychladnúť. Ja som krájal ešte horúce a to nie je dobré. Treba, aby to trochu stuhlo, ale dcéra už nemohla vydržať, čo to voňalo neskutočne.
  7. Je to verzia bez mäsa, ktorá sa hodí aj na sviatky. Je to zdravé jedlo a chutné, ktoré nám chutí. Či bude aj vám, tak to je vo vašich rukách.