Špenátová polievka (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Z čerstvého špenátu. Aj keď toho železa práve neobsahuje tak veľa, ako sa u nej
traduje, má aj iné prednosti a v
neposlednom rade krásnu farbu. Moja dcérka ju miluje.
2 porcie |
10 minút príprava |
10-12 minút tepelná úprava |
Postup
- Špenát umyjeme a necháme v cedidle odkvapkať, potom z väčších lístkov odstránime stopky tak, že list z rubovej (opačnej) strany prehneme a stopku rázne ťahom hore vytrhneme.
- Nadrobno pokrájanú cibuľu opečieme na oleji, prisypeme špenátové listy, ja ich nekrájam.
- Vtedy už máme prichystaný zemiakový vývar, čiže vodu, v ktorej sa varili zemiaky. Musí byť vriaca. Ja som uvarené zemiaky scedila priamo na špenát.
- Nechala som prejsť varom asi sedem minút, kým listy úplne zmäkli, vtedy som pridala aj polovičku nastrúhaného strúčika cesnaku a štipku cukru. Nakoniec som priliala smotanu a počkala, kým začne vrieť. Zdroj tepla som vypla.
- Nasledovalo premixovanie ponorným mixérom pod krytom.
- Polievku z mrazeného špenátu robím trocha inak, tam opražím cibuľku, zalejem mliekom a vložím do neho rozpustiť kocku špenátu, osolím, ochutím cesnakom a štipkou cukru. Často miešam, aby sa nepripálilo. Podávam s opečeným pečivom, vareným či strateným vajcom. Dnes som mala chuť experimentovať, tak pridávam aj samostatný recept na vložku do polievky, nemusí to byť len špenátová.