Špaldový jablčník (fotorecept)

Autor receptu: rennatte

Zdravý celozrnný šťavnatý dezert.

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Múky a prášok do pečiva zmiešame, pridáme mäkké maslo, med, žĺtky a vareškou vmiešame do múky
  2. prilejeme mlieko a ďalej miešame vareškou a potom rukou vypracujeme vláčne cesto
  3. vytvarujeme do bochníčka, prikryjeme a dáme do chladničky. Jabĺčka očistíme a postrúhame, pridáme hrsť mletých orechov, 2PL medu, škoricu a odložíme
  4. Z papiera na pečenie si vystrihneme dva obdĺžniky veľkosti plecha . Vyberieme cesto z chladničky a rozdelíme na polovicu, jednu položíme na vystrihnutý papier a cez mikroténové vrecko rozvaľkáme na veľkosť papiera, tak isto aj druhú polovicu
  5. Jeden plát preložíme na plech aj s papierom na pečenie
  6. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh, pridáme 2PL medu a došľaháme
  7. Sneh zapracujeme do ochutených jabĺk, cesto posypeme mletými orechmi a rozotrieme jablkovú plnku
  8. Prikryjeme druhým plátom cesta tak, že ho otočíme papierom na hor a stiahneme papier, cesto popicháme vidličkou a dáme piecť pri teplote 180°C 35-45 minút, dávame pozor, aby bol koláč dobre prepečený aj od spodu, preto ak bude vrchná čast upečená, prikryjeme koláč alobalom a dopečieme iba pri spodnom ohreve, záleží na šťavnatosti jabĺk.
  9. ....