Špaldový chlieb z domácej pekárne
Autor receptu: xxx4823
Tento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a
nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne.
Použil som mierne pozmenený recept od @Iva63
http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36228-recept.html za
inšpiráciu ďakujem.
20 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup
- Do misky nalejeme 250 ml teplej vody, rozpustíme v nej lyžičku cukru a sušené droždie.
Necháme na teplom mieste minimálne 10 minút.
- Do nádoby na pečenie z domácej pekárne nasypeme polovicu múky, nalejeme rozpustené droždie a prilejeme zvyšnú teplú vodu. Nasypeme druhú polovicu múky.
- Na panvici si nasucho opečieme slnečnicové a tekvicové semená a taktiež píniové orechy, pokiaľ zvolíte iné semená, nie je treba ich opekať (napríklad ľan nepríjemne vylietava z panvice).
- Semená pridáme do nádoby na miesenie spolu so soľou, olejom a octom.
Ja som pridal k opečeným semenám aj sezam, ľan a lyžicu semien chia.
- Nádobu vložíme do pekárne a zapneme na program "Rýchly", ktorý u mňa trvá 1 hodinu a 20 minút (10 min. miesenie, 10 kysnutie a 1 hod. pečenie).
- Po domiesení cesta (asi keď nám pekáreň ukazuje že zostáva 60-55 min.) rýchlo otvoríme pekáreň a cesto posypeme slnečnicou, ľanom, sezamom a kľudne aj tekvicovými semenami.
- Po dopečení necháme chlieb vo forme a vrch potrieme slanou vodou. Necháme ďalších 10 min. v pekárni.
- Po desiatich minútach chlieb opatrne vyklopíme (aby nám neopadali semienka) a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Podávame kedykoľvek a kdekoľvek :)
Ďakujem Vám za prečítanie receptu a ak ste sa ním inšpirovali, taktiež Vám prajem dobrú chuť! :)
Edit: Pridávam obrázok chlebu v priereze :)