Špaldový chlieb z domácej pekárne

Autor receptu: xxx4823

Tento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne. Použil som mierne pozmenený recept od @Iva63 http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36228-recept.html za inšpiráciu ďakujem.

20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do misky nalejeme 250 ml teplej vody, rozpustíme v nej lyžičku cukru a sušené droždie. Necháme na teplom mieste minimálne 10 minút.
  2. Do nádoby na pečenie z domácej pekárne nasypeme polovicu múky, nalejeme rozpustené droždie a prilejeme zvyšnú teplú vodu. Nasypeme druhú polovicu múky.
  3. Na panvici si nasucho opečieme slnečnicové a tekvicové semená a taktiež píniové orechy, pokiaľ zvolíte iné semená, nie je treba ich opekať (napríklad ľan nepríjemne vylietava z panvice).
  4. Semená pridáme do nádoby na miesenie spolu so soľou, olejom a octom. Ja som pridal k opečeným semenám aj sezam, ľan a lyžicu semien chia.
  5. Nádobu vložíme do pekárne a zapneme na program "Rýchly", ktorý u mňa trvá 1 hodinu a 20 minút (10 min. miesenie, 10 kysnutie a 1 hod. pečenie).
  6. Po domiesení cesta (asi keď nám pekáreň ukazuje že zostáva 60-55 min.) rýchlo otvoríme pekáreň a cesto posypeme slnečnicou, ľanom, sezamom a kľudne aj tekvicovými semenami.
  7. Po dopečení necháme chlieb vo forme a vrch potrieme slanou vodou. Necháme ďalších 10 min. v pekárni.
  8. Po desiatich minútach chlieb opatrne vyklopíme (aby nám neopadali semienka) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Podávame kedykoľvek a kdekoľvek :) Ďakujem Vám za prečítanie receptu a ak ste sa ním inšpirovali, taktiež Vám prajem dobrú chuť! :) Edit: Pridávam obrázok chlebu v priereze :)