Špaldový chlieb s pohánkovou lámankou (fotorecept)
Autor receptu: iva63
Pohánková lámanka je veľmi obľúbená v mojej kuchyni. Vyskúšala som ju pridať aj do
cesta na chlieb-:)
Postup
- najskôr si odvážime 30g pohánkovej lámanky a zalejeme horúcou vodou...necháme odstáť 10 minút
- do misky dáme celozrnnú špaldovú múku, sušené droždie, zmes všetkých semienok uvedených v recepte, soľ, jablčný ocot, zamočenú pohánkovú lámanku a vlažnú vodu...hákmi vymiesime cesto
- vymiesené cesto je nelepivé, netreba ho podsypávať múkou...preložíme ho ihneď na dosku, kde vypracujeme tvar bochníka
- chlebovú formu vyložíme papierom na pečenie (ja som požila formu 8x20cm) a vložíme do nej bochník...necháme voľne kysnúť 40 minút
- medzitým si pripravíme zmes na posypanie chleba...po jednej polievkovej lyžici zo semienok ľanových, sezamových, slnečnicových a ľanových vločiek
- nakysnutý chlieb po 40 minútach z vrchu postriekame studenou vodou a dobre posypeme semienkami
- necháme ešte 5 minút postáť
- rúru si dobre rozohrejeme na 220 stupňov, vložíme do nej chlieb a pečieme prvých 10 minút pri teplote 220 a potom znížime na 180 stupňov a pečieme 30 minút...po uplynutí času pečenia vyberieme chlieb z formy, odstránime papier na pečenie a ešte voľne na mriežke v rúre chlieb dopečieme asi 10 minút...
(môj chlebík na jednej strane praskol, ale to nevadí...na chuti mu to neubralo a kôrka bola aj tak veľmi chrumkavá)
- upečený chlieb preložíme na mriežku a necháme vychladnúť
- vychladnutý chlieb nakrájame na tenké krajíčky
- a takto vyzerá chrumkavá kôrka....
prajem Vám dobrú chuť-:)