Špaldový chlebík
Autor receptu: figovnik
Voňavučký a veľmi dobrý.
10-15 minút príprava |
30 minút na 230-250 °C |
Postup- Potrebujeme: 350 g hrubej špaldovej múky, 350 g hladkej špaldovej múky (alebo celé množstvo len hladkej), 20 g čerstvého droždia, 15 g soli, 260-300 ml vody, 2 hrsti tekvicových, slnečnicových semiačok alebo kto aké lúbi, ale ani nemusí byť.
Postup: Do misy preosieme múku (to ju dobre prevzdušní), rovno do múky rozdrobíme droždie (vyhneme sa tak zbytočnému dvojitému kvaseniu), pridáme soľ (ja používam hrubozrnnú morskú), dôkladne zmiešame.
- Ak chcete pridať semiačká tak ich pridáme tiež v tejto fáze. Premiešame. Pridáme vodu. Trúbu predhrejeme na 250 °C, horkovzdušnú na 230 °C. Spracujeme cesto, ak máme pocit, že ešte potrebuje vodu alebo múku môžte pridať.
- Pri príprave chleba trošku treba aj vycítiť či ešte potrebuje vodu alebo múku. Vypracujeme do bochníku a dáme kysnúť na pól hodinku na teplé miesto, a zakryjeme ho utierkou. Plech na ktorý dáte chlieb vymastite kvalitným rastlinným olejom. Položte naňho chlieb a dajte piecť na 30 min.
- TIP: Do trúby spolu s chlebom vložte misku (ktorá môže ísť do trúby!) s vodou. Para, ktorá z nej bude vznikať spraví chlebík vláčnejším.
dobrú chuť..
|