Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept)
Autor receptu: paploska
Dávno som sa nepohrala s iným pečivom ako chlebom, teda odkedy mi odišla pekáreň,
ktorá mala špeciálne formy na bagety. No včera ma inšpirovali viaceré z vás, a tak som
ich po dlhom čase piekla v klasickej rúre. Najlepšie sú teplé, ale zdravšie budú na druhý
deň.
12 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Používam zvyčajne tieto dva typy múky. Ak by ste rožky spravili len zo špaldovej (tento typ) rožky budú úplne krehké a nadýchané. Ak múky skombinujete dosiahnete zaujímavú mierne kyslastú chuť.
- V prípade, že máte pekáreň do nádoby dajte vodu, droždie (plnú kávovú lyžičku čerstvého droždia), tmavý cukor, múku a nakoniec soľ. V pekárni nastavte program na spracovanie cesta (1,5 hod). Ak pekáreň nemáte, postupujte ako pri príprave klasického kysnutého cesta s kváskom. Nechajte vyskysnúť asi 1 hod, pokým cesto neznásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do kruhu, a pokrájame na trojuholníčky, ktoré potom zvinieme do rožtekov. Rožteky potrieme vodou a posypeme sézamom alebo makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 st. asi 30 min., pokým rožky nezískajú peknú zlatistú farbu.
- Najchutnejšie sú čerstvé, ale zdravšie budú až na druhý deň :-) Dobrú chuť !