Špaldové veterníčky bez pšenice a kravského mlieka (fotorecept)

Autor receptu: ckatka

Keďže sa snažíme zo stravy vylúčiť pšenicu a kravské mlieko, budem postupne pridávať recepty, ktoré sa mi podarili, alebo stoja za to ich vyskúšať. Upozorňujem, že sa nemusí jednať o bezlepkové a bezlaktózové jedlá, nakoľko napr. špalda lepok obsahuje a kravské mlieko obsahuje kazeín, ktorému sa chcem vyhnúť - takže bezlaktózové mlieko a bezlepková múka mi tiež nevyhovuje.

Postup

  1. Urobime klasicke odpalovane cesto - dame zovriet vodu s Palmarinom a solou a vsypeme preosiatu muku.
  2. Chvilocku miesame, kym sa nevytvori kompaktna hmota. Dame chladit.
  3. Do vychladnuteho pomaly zaslahame 3 rozslahane vajcia.
  4. Striekame na vymasteny plech (kvoli takejto davke netreba spinit vrecusko, krasne to ide aj zdobitkom).
  5. Pecieme 25 min pri 230 stupnoch, do rury treba dat misku s vodou, ruru pocas pecenia neotvarat. Pozor - pecu sa malinko dlhsie ako z psenicnej muky. Strazte si aby nescerneli. Upecene poprekrajujeme (teple, ale nie horuce). Naplnime lubovolnou plnkou, zatvorime a polejeme lubovolnou polevou.
  6. Priklad nemliecnej plnky - metlickou (ponornym mixerom...) rozslahame v 250 ml vody Zlaty klas a sojove mlieko, zltok, osladime podla chuti a pridame napr vanilkovu aromu. Uvarime husty puding, dame chladit.
  7. Upalime trochu cukru na karamel, prilejeme trochu rastlinnej slahacky alebo mlieka, nechame rozpustit - chladnutim vznikne takato masa. Cast pridame do pudingu, cast vymiesame s praskovym cukrom a troskou vody na hustu polevu.
  8. Vyslahame slahacku (radsej pridajte stuzovac), pomaly do nej zaslahame puding a karamelovu hmotu, plnime, zatvarame, polievame polevou. Dobru chut!