Špaldové lokše
Autor receptu: paploska
Začala kačacia sezóna a k nej automaticky patria domáce lokše :-) Ak máte chuť na
zdravšiu verziu pripravte si lokše špaldové. Ale pozor aj tu platí len s mierou :-)
18 porcií |
20 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich popučíme a pripadáme múku, celé vajíčko a soľ. Cesto poradne vypracujeme, ak sa Vám bude lepiť pokojne pridajte ešte múku. 250 g je základný pomer, ale závisí od zemiakov, ja tam tak 10 g ešte určite pridávam pri spracovaní.
- Cesto vytvarujem do valca a postupne formujem s pomúčenými rukami guličky a z nich vyvaľkám tenké lokše. Panvice (pečiem vždy na dvoch na raz) rozpálim na indukcii na 8 a lokše opečiem z jednej aj druhej strany. Každú lokšu poriadne potieram z oboch strán kačacou masťou.
- Ak nepečiete práve kačku, tak ich pokojne natierajte maslom. Dnes sme si ich dali s kačkou, ale zajtra budú s makom :-). Dobrú chuť.