Špagety

Spaghetti con la colatura di alici (a aj po mojom)

Autor receptu: bugout

Ide o totálnu rýchlovku.* Zložením sa ponáša na aglio, olio e peperoncino len sa tam pridáva "colatura di alici" čo je talianska rybacia omáčka. Kto má rád chuť rýb a talianske recepty je to presne pre neho.

Postup

  1. Frfloši nefrflite, colaturu som nahradil ančovičkami. Taliansku rybaciu omáčku nemám a nepotrebujem a ančovičky vždy mám a zbožňujem. A špeciálne pre frflošov druhý bod tohto receptu je o originálom recepte a tretí o mojom. Takže tento recept je dva v jednom. Je tam jeden zásadný rozdiel a síce originál sa omáčka robí na studeno a pridávajú sa len horúce špagety. Priznám sa, že moja alternatíva sa mi páči viac. A ešte jedno priznanie, našiel som aj recepty kde sa aj originál omáčka robí na teplo, takže neviem ktorá je autentická... Ale aj tak ja robím po svojom a práve preto sem recept pridávam.
  2. Originál je veľmi jednoduchý. Dáme variť špagety a v panvici (alebo nejakej servírovacej mise) zmiešame olivový olej s čili, cesnakom, petržlenovou vňaťou (nie všade ju dávajú) a colaturou v množstve a pomere podľa chuti a osobných preferencií. Pridáme uvarené špagety dobre premiešame a podávame. (Ako píšem vyššie sú aj recepty kde sa robí omáčka na teplo tak ako aj v mojom recepte.) Takže z diskusie pod receptom vyplýva, že sa omáčka robí prioritne na studeno. Zohriať sa môže olej čili a cesnak. Colatura nie, strácala by na chuti a nadobúdala na slanosti....
  3. V olivovom oleji roztopíme/rozpustíme (malé fyzikálne okienko - roztápa sa teplom a rozpúšťa sa v nejakej tekutine tak neviem, ktorý je tento prípad...) ančovičky a trochu opečieme cesnak a čili (nemusíme, ale podľa mňa to je lepšie, aj keď neopekať som ani neskúšal; toto mi vadí aj na originál recepte, lebo len tak hodený cesnak a čili do studeného oleja sa mi skrátka nepozdáva) pridáme uvarené špagety, petržlenovú vňať (ak chceme a máme) premiešame a jeme. Prípadne môže trochu podliať vodou zo špagiet ako aj iné cestoviny a nechať prevrieť...