Sójové mäso s karí a zelerom (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Pridávam ďalší recept, ktorý obsahuje zeler :) Je to vlastne soté so sójovým mäsom, sójovými bobuľami, zelerom a cibuľkou. Ako prílohu som zvolila zemiaky, ale kľudne môžete zvoliť aj ryžu, podiel sacharidov je približne rovnaký. Najdôležitejšou prílohou je zelenina a preto odporúčam pridať hlávkový šalát, paradajky, reďkvičku, kapustu, atď. A pred jedlom sa poriadne napite čistej vody, ktorej by sme mali vypiť minimálne 3 litre denne na zrýchlenie metabolizmu :)

1,5
porcia
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do rýchlovarnej kanvice dám zovrieť vodu a prichistám si na sporák malú hlbšiu panvicu. Keď voda zovrie, tak asi pol litrom vody zalejem hovädzí bujón (bežne v kocke, tentokrát takýto "dózičkový", chlap podlahol marketingu). Keď sa bujón rozvarí, tak do neho naukladám sójové mäso a prikryjem pokličkou.
  2. Keďže mäso nie je celé ponorené, tak ho počas "pučania" občas prevraciam, na keramickej doske varím na stupni 5, teda stredný oheň?
  3. Zemiaky dám variť do osolenej vody bežným spôsobom a do vody pridám viac rasce, zemiaky sa nasajú vôňou :) Kým sa sója aj zemiaky robia, nastrúham si zeler najemno a nakrájam cibulu na drobné kocečky. Zeler v omáčke spôsobí zahustenie a nebude potrebná smotana ani múka.
  4. Sóju priebežne obraciam a kontrolujem. Keď už je hotová, teda mäkka, tak ju vyberiem a nakrájam na slíže a bujónovú vodu si odložím do pohára na ďalšie použite.
  5. Na panvicu dám trocha olivového oleja zároveň s cibulou. Na velmi jemnom "ohni" pripravím do mäkka. Do cibulky potom vyklopím sójové mäso a trochu "akoby opečiem".
  6. Potom zalejem odloženou bujónovou vodou, pridám dve lyžice uvarenej sóje, prisolím, pokorením, pridám kari a kajenske a nechám prevrieť. Po asi piatich minútach vmiešam nastrúhaný zeler a necham ešte za občasného premiešania max 10 minút povariť. Vodu pridávam podľa potreby.
  7. A môže sa servírovať so zemiakmi a čerstvým šalátom podľa chuti. K uvedenej porcíí zemiakov bude stačiť polka "panvičkovej zmesi" a k tomu čerstvá zelenina a mali by ste byť sýti doplna. Zvyšnú časť si zvyknem odložiť na druhý deň a spravím si k tomu ryžu. Jedna takáto porcia má okolo 800kJ, z toho 17 g bielkovín, 32 g sacharidov a 7 g tukov (orientačne plus minus gram). Kedže je jedlo trochu pikantné, prinúti nás aspoň vypiť veľa čistej nesladenej vody z vodovodu a tá je najosvedčenejší prostriedok na chudnutie :)
  8. Suroviny s receptom v kóde do mobilu.