Snehové štvorce (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept som našla v časopise Báječná žena.Mak máme v koláčoch radi a dávno sme už makové koláčiky nemali,tak padla voľba naň.Koláčik nie je náročný,asi do hodinky aj s celou prípravou urobený.Chutí nám a tak ho ponúkam vo svojom prevedení,s malinkými dodatkami a úpravami.

20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si potrebné ingrediencie.Na cesto si pripravíme žĺtky,ktoré vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom.Do múky si zamiešame kypriaci prášok.
  2. Pripravíme si 25O ml mlieka.Potrieme si plech studeným maslom a vysypeme múkou. Do našlahaných žĺtok s cukrom,postupne pridávame múku a mlieko.Získame masu na cesto.
  3. Túto nalejeme na vymastený a vysypaný plech.Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170/ 0C.medzi tím si pripravíme makovú plnku.Mak zaparíme horúcim mliekom,pridáme cukor,citrónovú kôru a olej.Premiešame.
  4. Cesto zapečieme. Trvá to asi 25 minút.Keď je ružové,vyberieme ho z rúry,natrieme lekvárom. Naň navŕšime makovú plnku a nakoniec,vyšľahaný sneh z bielkov,štipky soli a cukru.Rovnomerne roztrieme po koláči. Môžeme mu urobiť aj nejaký vlnkový vzor a dáme naspäť piecť do rúry.
  5. Ak je sneh pekný ružový,koláčik je hotový.Necháme ho vychladnúť.
  6. Krájame nožom potretým olejom.
  7. Chutné koláčiky,ktoré sú aj na vzhľad celkom zaujímavé.Viem si predstaviť rôzne vylepšenia s ovocím,tiež túto kombináciu,ale s orechmi aj tvarohom.
  8. A tu je už pripravená koštovka.