Snehové makové kocky so slivkami

Autor receptu: kata50

@kata50 , Recept bol uverejnený v časopise Báječná žena a ja som ho málinko doplnila ovocím.

20
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Aj keď je to netradičné, odporúčam si urobiť ako prvé...plnku. Do hrnca si nalejeme mlieko, olej a pridáme cukor. Privedieme do varu-aby sa cukor rozpustil. Do vriaceho mlieka vysypeme pomletý mak a dobre ho premiešame. Takto sparený stiahneme z plynu a necháme voľne vychladnúť.
  2. Pripravíme si cesto. Žĺtka + cukor + vanilkový cukor šľaháme do peny a postupne prilievame všetko mlieko. Dostaneme peknú svetložltú penu , do ktorej postupne vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Šľaháme už iba krátko, na najnižšom stupni. Plech s vysokým okrajom si vyložíme papierom na pečenie a vylejeme cesto. Pečieme asi 15-20 minút pri 180 st.
  3. Kým sa cesto upečie, necháme slivky odkvapkať od kompótovej šťavy na sitku a pripravíme si sneh. Bielka šľaháme do tuha až POTOM POSTUPNE prisypeme cukor. Ďalej šľaháme sneh s cukrom, až sa celý spracuje s bielkami. Máme krásnu, hustú snehovú penu.
  4. Cesto je upečené - ideme ukladať. Na cesto poukladáme slivky, tie zakryjeme makovou plnkou a na vrch ešte rozotrieme sladkú bielkovú penu. Celé to ešte necháme zasušiť pri 120 st. asi 15 minút. Pokrájame na kocky a vychutnávame si mak so slivkami, alebo mak s čerešňami, alebo mak s višňami....kto ako má rád. Urobte si, vaše zaváraniny sa už nemôžu dočkať tejto slávy :-)) Prajem dobrú chuť, Katarína.