Jablkový zákusok

Snehové jablkové kocky

Autor receptu: helena10

Suroviny

Postup

  1. Ošúpané a očistené jablká nakrájam na maličké kocky, pridám hrozienka, šťavu z polovice väčšieho citróna, Zlatý klas a premiešam. Nakoniec dávam scedené jablká z kompótu (chcela som spotrebovať), a jemne premiešam. Cukor som nedávala vôbec, lebo jablká z kompótu boli sladké dosť. Nechám prikryté bokom.
  2. Na cesto šľahám chvíľu žĺtky s cukrami a štipkou soli. Prilejem olej, jemne prešľahám. Pridám rozmrvený tvaroh a múku zmiešanú s práškom do pečiva a vyšľahám tuhšie cesto.
  3. Cesto rozotieram na vymastený a posypaný plech s rozmermi 20 x 35 cm. Dávam zapiecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na 10 minút.
  4. Potom cesto vyberiem z rúry (rúru nevypínam) a na celý povrch zapečeného cesta opatrne rozložím jablkovú zmes a na jablkovú zmes malou kávovou lyžičkou naložím v pravidelnej vzdialenosti (cca 3-4 cm) domáci jablkovo-pomarančový džem.
  5. Vrátim do rúry a na nezmenej teplote 175 stupňov pečiem ďalších cca 10-12 minút. Kontrolujem.
  6. Zase vyberiem koláč z rúry a navrch rozotriem tuhý sneh, ktorý som vyšľahala z uvedených surovín. Nechám opäť v rúre na 160 stupňov asi 10-12 minút, aby sa zapiekol sneh.
  7. Upečený koláč vychladím a nakrájam nožom, ktorý namáčam do studenej vody.