Slovenská ryža (orzo) s jadrovníkmi a špargľou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Tarhoňa, mrvenica, slovenská ryža (talianske orzo) ako prílohy, si v našej kuchyni už
dávno našli svoj pevný gastronomický „post“. Uznávam, že oprávnene. Sú ľahko
dostupné, rýchlo upraviteľné a hlavne chutné. Z času na čas však technológiu varenia
rád zmením a obohatím niečim novým. Tentoraz som experimentoval so špargľou (jej
pevnejšou časťou) a obľúbenými jadrovníkmi paprík. Oboje sa spravidla vyhadzuje a ja
to považujem za finančnú škodu, ale hlavne za stratu nových chutí a pôžitkov z nich!
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
12-15 minút tepelná úprava |
Postup- toto je východzia zostava; jadrovníky_srdiečka mi ostali po príprave leča, horné časti „kláskov“ špargle som servíroval ako predjedlo (zo zväzku vyberiem jeden, ohnem ho až sa zlomí, časť s „korunkou“ upečiem {soľ, čMČK, soľ, čMČK, pár kvapiek oleja, zmiešať, piecť 6´ pri 190 °C, poobracať, pridať pár hobliniek masla a dopiecť ešte 6´}, celý zväzok potom prerežem na úrovni zlomeného; dolné časti očistím škrabkou na zemiaky, pokrájam, zalejem 1itrom vody, pridám soľ, boblisty, 2÷3 strúčiky pretlačeného cesnaku a uvarím na mäkko)
- jadrovníky očistím od semienok, odrežem ~ 5 mm pod „korunkou“ a pokrájam na plátky
- na PL oleja a PL masla orestujem pokrájanú väčšiu šalotku (ak nemám použijem červenú cibuľu), prisypem k nej pokrájané jadrovníky, pridám štipku soli a čMČK a krátko, max. 5´ podusím a odstavím
- na dno „šikovnej“ rajnice nanesiem „film“ (½ PL) oleja, nasypem 500 g vrecúško so slovenskou ryžou, krátko opečiem, až získa „melír“
- a zalejem špargľou aj s vývarom (už bez boblistu); podľa potreby dolejem horúcu vodu, aby jej hladina bola ~ 10 mm nad úrovňou „ryže“, zamiešam, ochutnám, ak treba dosolím, priložím ½ PL masla
- a prikrytú varím, až sa v nej objavia „dierky“
- potom do nej prisypem odložené jadrovníky restované na šalotke, opatrne zmiešam
- a servírujem, tentoraz ako prílohu k perkeltu z kuracích srdiečok (rcp nasleduje)
|