Slivkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

V piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek najlepší. Manžel mi sľúbil, že mi na druhý deň oberie slivky na lekvár. Po troch dňoch čakania som si obrala sama:-)

Postup

  1. Musím priznať, že mi manžel sám od seba pomohol umyť a vykôstkovať slivky. Odvážila som ich. Bolo ich 7,5 kg.
  2. Po tej ťažkej práci sedel a pozoroval ma ako som slivky mlela:-)
  3. Teplomer vonku ukazoval 31 stupňov. Manželovi som dala obed. Išiel si ľahnúť, aby mi v kuchyni nezavadzal.
  4. Takže teraz sa už v kľude môžem venovať vareniu sliviek. Slivky som začala variť o pol druhej.
  5. Dala som ich do najväčšieho kastróla, čo doma mám. Než som do neho vložila pomleté slivky, hrniec som poliala 2 pl octu, aby sa mi nepripaľovali.
  6. Varila som ich do piatej. Prišiel syn, tak som si spravila prestávku na kávu.
  7. Oheň som vypla, aby sa mi slivky trochu ochladili.
  8. Potom som z nich odoberala do menšieho hrnca a ponorným mixérom som ich mixovala.
  9. Rozmixované slivky sa mi už zmestili do menšieho hrnca. Priviedla som ich k varu a stále miešala. Postupne som pridala 750 g cukru tak, aby sa neprerušilo vrenie.
  10. Slivky mi síce neprihoreli, no oprskanú som mala hádam celú kuchyňu:-) Lekvár som varila ešte dovtedy, kým sa asi tretina z neho neodparila. Na tanierik som dala trochu lekváru sledovala som jeho hustotu.
  11. Pripravila som si rum a škoricu. Tie som pridala až na záver. Škorice som dala za 1 čl a 100 ml rumu. Stále som ochutnávala lekvár. Kuchyňa krásne voňala po slivkách.
  12. Lekvár som naplnila do pripravených fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. V deke som ich nechala vychladnúť. Na vychladnuté poháre som nalepila štítky s dátumom a šup s nimi do špajze. V zime môžem do zbláznenia piecť buchty plnené lekvárom, tie má vnučka rada.
  13. Zostalo aj niečo na koštovku. Je trištvrte na deväť a ja končím prácu v kuchyni. Hurá do sprchy.