Slivkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
V piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek
najlepší. Manžel mi sľúbil, že mi na druhý deň oberie slivky na lekvár. Po troch dňoch
čakania som si obrala sama:-)
Postup
- Musím priznať, že mi manžel sám od seba pomohol umyť a vykôstkovať slivky. Odvážila som ich. Bolo ich 7,5 kg.
- Po tej ťažkej práci sedel a pozoroval ma ako som slivky mlela:-)
- Teplomer vonku ukazoval 31 stupňov. Manželovi som dala obed. Išiel si ľahnúť, aby mi v kuchyni nezavadzal.
- Takže teraz sa už v kľude môžem venovať vareniu sliviek. Slivky som začala variť o pol druhej.
- Dala som ich do najväčšieho kastróla, čo doma mám. Než som do neho vložila pomleté slivky, hrniec som poliala 2 pl octu, aby sa mi nepripaľovali.
- Varila som ich do piatej. Prišiel syn, tak som si spravila prestávku na kávu.
- Oheň som vypla, aby sa mi slivky trochu ochladili.
- Potom som z nich odoberala do menšieho hrnca a ponorným mixérom som ich mixovala.
- Rozmixované slivky sa mi už zmestili do menšieho hrnca. Priviedla som ich k varu a stále miešala. Postupne som pridala 750 g cukru tak, aby sa neprerušilo vrenie.
- Slivky mi síce neprihoreli, no oprskanú som mala hádam celú kuchyňu:-) Lekvár som varila ešte dovtedy, kým sa asi tretina z neho neodparila. Na tanierik som dala trochu lekváru sledovala som jeho hustotu.
- Pripravila som si rum a škoricu. Tie som pridala až na záver. Škorice som dala za 1 čl a 100 ml rumu. Stále som ochutnávala lekvár. Kuchyňa krásne voňala po slivkách.
- Lekvár som naplnila do pripravených fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. V deke som ich nechala vychladnúť. Na vychladnuté poháre som nalepila štítky s dátumom a šup s nimi do špajze. V zime môžem do zbláznenia piecť buchty plnené lekvárom, tie má vnučka rada.
- Zostalo aj niečo na koštovku. Je trištvrte na deväť a ja končím prácu v kuchyni. Hurá do sprchy.