Slivkový koláč a zavárané slivky (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Šťavnatý slivkový koláč s vôňou škorice ;-)

25 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z preosiatej múky, masla, vajíčka, mletej škorice, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
  2. A dáme do chladničky na 1 hod. odpočívať.
  3. Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)
  4. Cestom vyložíme maslom vymastenú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som formu s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm (troška cesta som nechala na ozdobu)
  5. Dáme slivky a posypeme podľa svojej chuti, mletou škoricou.
  6. Obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
  7. Zo zvyšného cesta povykrajujeme kvietky a poukladáme na koláč.
  8. Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 25-30 minút)
  9. A slivkové kompóty pripravujem takto: Zrelé a tvrdé slivky umyjem, odstopkujem.
  10. Uvarím sirup, na 1 liter vody dám 350-400g kryštálového cukru. Slivky vložím do do čistých umytých pohárov.
  11. Zalejem studeným sirupom a uzatvorim. A sterilizujem 5-7 minút pri 100º C
  12. Moja dcérka rada tvorí a pomáha, tak máme o zábavku postarané :-))
  13. Ak sme vás inšpirovali, budeme veľmi radi :-)
  14. :-)
  15. Tvoríme pre radosť a potešenie :-)
  16. Dobrú chuť!