Slivkový koláč a zavárané slivky (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Šťavnatý slivkový koláč s vôňou škorice ;-)
25 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Z preosiatej múky, masla, vajíčka, mletej škorice, práškového a vanilkového cukru, zamiesime vláčne krehké cesto.
- A dáme do chladničky na 1 hod. odpočívať.
- Cesto rozvaľkáme (ja som si pomohla papierom na pečenie, kde som si podľa formy, obkreslila kruh a pomocou papiera som cesto preložila do formy)
- Cestom vyložíme maslom vymastenú formu a aj bočné steny okrúhlej formy. Použila som formu s priemerom 27 x 27 x 3.6 cm (troška cesta som nechala na ozdobu)
- Dáme slivky a posypeme podľa svojej chuti, mletou škoricou.
- Obľúbená činnosť mojej dcérky :-)
- Zo zvyšného cesta povykrajujeme kvietky a poukladáme na koláč.
- Dáme upiecť v rozohriatej rúre asi na 200 stupňov, až kým koláč nechytí ružovkastý nádych (v plynovej rúre asi tých 25-30 minút)
- A slivkové kompóty pripravujem takto:
Zrelé a tvrdé slivky umyjem, odstopkujem.
- Uvarím sirup, na 1 liter vody dám 350-400g kryštálového cukru.
Slivky vložím do do čistých umytých pohárov.
- Zalejem studeným sirupom a uzatvorim. A sterilizujem 5-7 minút pri 100º C
- Moja dcérka rada tvorí a pomáha, tak máme o zábavku postarané :-))
- Ak sme vás inšpirovali, budeme veľmi radi :-)
- :-)
- Tvoríme pre radosť a potešenie :-)
- Dobrú chuť!