Slivkové koláčiky - fotopostup
Autor receptu: medovnicek
Opäť ma inšpiroval recept z časopisu Rytmus života.
Postup
- Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a nalejeme časť z vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások.
- Keď je kvások vykysnutý, nastrúhame tuk, žĺtky, pridáme vanilkový cukor, soľ, strúhaný muškátový oriešok, strúhanú kôru z citróna a zvyšok z vlažného mlieka.
- Vypracujeme redšie cesto. Ja som musela pridať ešte trocha múky, neviem čím to bolo, ale mala som cesto príliš riedke.
- Cesto necháme kysnúť v teple cca 30 minút. Potom ho zľahka premiesime a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Takto mne vykyslo po jednej hodine.
- Medzitým ako cesto kysne si pripravíme plnku. Mlieko s cukrom privedieme k varu a pridáme jemne na strúhané oriešky. Ja som použila miesto lieskových vlašské orechy a keďže mi zvýšil mletý mak, tak aj ten. Krátko povaríme a necháme vychladnúť. Vmiešame rozdrvené piškóty a ochutíme umom.
- Vy kysnuté cesto rozdelíme na cca 25 kúskov.
- Z každej časti vyvaľkáme guľôčku, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie dostatočne ďaleko od seba a opäť necháme 15 minút kysnúť. Potom do každej guľôčky vytlačíme jamku a okraje potrieme vajíčkom.
- Náplň dáme do cukrárskeho vrecka a nastriekame po obvode koláčikov.
- Slivky nakrájame na mesiačiky, rozložíme na koláčiky a do stredu znovu nastriekame náplň.
- A tu je ďalší plech.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C cca 15-20 minút. Ale to závisí od tej-ktorej rúry.
Cesto je výborné, vrelo vám ho odporúčam.