Slivkové knedle a knedle ríbezľové-diétne (fotorecept)
Autor receptu: dorisa
Včera som robila slivkové knedle (gule) pre nás klasické, pre dcéru s použitím celozrnnej múky, s ríbezľami bez vajca a cukru.
4 porcie |
60 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Uvaríme si zemiaky v šupke.
- Očistíme si ich.
- Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. pridáme soľ, vajce....
- ...pridáme múku.
- Vypracujeme cesto.
- Cesto rozváľkáme na hrúbku cca 1cm.
- Do prostriedku každého stvorčeka dáme polovicu slivky.
- Vytvarujeme guľky.
- Dáme variť do osolenej vody. keď knedle vyplávajú na povrch, sú uvarené. V kastróli si na masle opražíme strúhanku, pridáme cukor a škoricu. Potom slivkové knedle hodíme do tejto strúhanky a premiešame. Podávame ešte posypané pomletymi orechami a s kompótom.
- Dcére som robila variantu- s celozrnnou múkou: Najprv som si urobila náhradu vajíčka a to tak, že som nechala ľanové semiačka variťv troche vody. Vznikne mazľavá tekutina (bez semiačok), ktorá sa používa ako pojítko namiesto vajca, pre ľudí, ktorí nesmú, alebo nechcú jesť vajcia.
- Postrúhané zemiaky som osolila a pridala som výťažok z ľanových semiačok...
- ...vymiesila som cesto, ktoré som rozvaľkala a nakrájala na kocôčky.
- Na každý kúsok cesta dáme mrazené ríbezle...môžete si pocukriť.
- ...vytvoríme guľky.
- Knedličky dáme variť do osolenej vody...
- ...keď sú uvarené, vyberieme ich a dáme do kastróla,v ktorom je olivový olej( trocha) škorica a pomleté vlašské orechy.(može byť aj opražený strúhaný kokos) Tieto sú aj bez cukru, ale kto môže, nech si pocukruje. Dobrú chuť.